Samar Yazbek: "En mörk strimma av ljus"

1:59 min

För ett år sedan fick den syriska författaren Samar Yazbek svenska PEN:s Tucholskypris för sin skildring av kriget i Syrien. Tucholskypriset delas ut till förföljda och hotade författare. Då fanns inga av hennes böcker på svenska men nu kommer den första. En mörk strimma av ljus heter den. Naila Saleem har läst en berättelse om sex och makt.

Det är inte svårt att förstå varför Samar Yazbek retar upp regimen i Syrien. En mörk strimma av ljus är förvisso inte anledningen till att hon flytt hemlandet men även i en skönlitterär skildring som denna är hennes kritik av det syriska samhället bitande. En mörk strimma av ljus är en kärleksroman där de älskande är en gift rik kvinna och hennes unga fattiga hembiträde. Nu är det inte bara klassklyftorna som är problemet med den här relationen utan även det faktum att det handlar om lesbisk kärlek. Det är förbjudet i Syrien.

Relationen får ett abrupt slut när kvinnan, Hanan, blir varse att den unga kvinnan, Alya, även har sex med hennes man som hon avskyr. Hanan blir rasande och kastar ut Alya mitt i natten och det är där i uppbrottet som berättelsen tar sin början. Hanan får svår ångest över insikten att inte längre ha Alya vid sin sida. Vad finns då kvar att leva för frågar hon sig. Alya å sin sida tvingas möta insikten att nu måste hon återvända till slummen. Till bristen på mat, tygghet och risken att utsättas för våld med eller utan sexuella inslag.

Samar Yazbeks prosa är både rakt berättande och full med symbolik, som till exempel mardrömmarna Hanan återkommande plågas av. Hon drömmer att kroppen deformerats och att hon har fem armar och tre bröst. Yazbek utforskar också på ett intressant sätt frågan om makt, vem som besitter den och hur den kan förskjutas. Det är gripande, särskilt skildringarna av Alyas uppväxt i Damaskus slum, men styrkan ligger snarare i själva berättelsen än i det litterära genomförandet. Nu spelar just den invändningen kanske ändå inte så stor roll för den värld författaren bjuder på ger viktiga insikter. Som att i den syriska kontexten spelar det ingen roll om du som kvinna är rik, ofri är du ändå.