Svenska förarlösa plan i kampen mot tjuvjakt

1:45 min

Svenska förarlösa flygplan med inbyggd kamera ska användas för att bekämpa tjuvjakten av elefanter och noshörningar i Tanzania. De första testerna har visat hur tjuvar fångats på bild. Ett tekniskt hjälpmedel som ska rädda parkvakterna liv.

Världsnaturfonden demonstrerar ett förarlöst flygplanplan - som påminner om ett modellflyg, men är utrustad med en kamera. Den är inte större än en meter brett mellan vingarna och väger ett drygt kilo.

Den ska bli ett viktigt hjälpmedel för parkvakter i Tanzania, som riskerar livet i arbetet med att lokalisera tjuvskjuttar, berättar Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF, Världsnaturfonden.

– Parkvakterna kan i förväg se vad det pågår för verksamhet i känsliga områden. Och vi har speciella områden där de vet att tjuvjägare är notoriska - är där ständigt och skjuter elefanter framförallt. Och istället för att gå in med parkvakter ofta dåligt rustade och hamna i bakhåll och skadas så låter man ett sådant här förarlöst plan gå in och fotografera av området. Så har man en halvtimme senare all information man behöver om hur mycket folk det är, var de har sin bas, och vad de håller på med. Då kan man skicka in rätt man att röja upp i lägret.

Nu har Världsnaturfonden investerat i ett flygplan, säger generalsekreterare Håkan Wirtén, men målet är att köpa in fler och att utrusta dem med teknik även för mörkerfotografering, för att möta gruppen allt brutalare tjuvskyttar - som i jakten på betar från elefanter och horn från noshörningar kan tjäna hundratusentals kronor per kilo när de säljs som naturläkemedel på marknaden.  

– Vi har ju sett problemen med den enormt ökande tjuvjakten i Afrika, med sikte på asienmarknaden. Det är ligor som bara på några dagar går in och skjuter smugglar ut till Thailand eller andra ställen för den asiatiska marknaden, säger Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén.