KYRKOVALET

Socialdemokrat om SD:s framgång i kyrkovalet: "Inga rasister i kyrkan"

1:43 min

Sverigedemokraterna har för första gången valts in i Luleå Stiftsfullmäktige. Enligt det preliminära resultatet fick partiet ett mandat. P4 Västerbotten har ännu inte fått någon intervju med partiet.
– Inga rasister i kyrkan, kommenterar kyrkopolitikern och Socialdemokraten Roland Samuelsson i Umeå.

– Jag tycker att det är jättetrist att vi får in främlingsfientliga krafter, för kyrkans grundläggande värde är ju att här är alla människor välkomna, här har alla lika värde, säger Roland Samuelsson.

Men det är ju ett demokratiskt valt parti som har kommit in här, har inte de samma rätt som alla andra?

– Jo, det har de. Men vi har också en skyldighet gentemot våra väljare att visa vad är kyrkans grundläggande värderingar, och de platsar inte i den propaganda som Sverigedemokraterna försöker sprida, säger Roland Samuelsson.

Sverigedemokraterna fick knappt två procent av rösterna i Luleå stift och det motsvarar 859 väljare i Västerbotten och Norrbotten. Mest röster fick partiet i Norrbotten och det är också där man fick mandatet.

Partiet har två namn på listan, Lena Jäger i Bjurholm och Per Olofsson i Skellefteå. En av dem kommer alltså att sitta med i fullmäktige.

Per Olofsson har vi inte lyckats få kontakt med och Lena Jäger vill inte ställa upp på någon intervju. Men i ett mejl till P4 Västerbotten säger hon att hon tror på Sverigedemokraternas politik och tycker att den ska ha ett inflytande i Svenska kyrkan.

Det handlar om ett mandat av 51 och Roland Samuelsson tror att Sverigedemokraternas inflytande blir begränsat.