Ett år till valet - debatt om skolan

17 min

15,6 procent av eleverna i Gävleborg går ut högstadiet utan behörighet till gymnasiet. Hör debatten mellan Hans Backman (FP) och Åsa Lindestam (S).

Den här tiden på året har många unga i vårt län precis börjat i gymnasiet. De har hamnat i en ny klass och har tre år av ny kunskap framför sig. År som förhoppningsvis ska leda dem ut i arbetslivet eller vidare till högskolan.

Men alla kommer inte dit. En del har inte tillräckliga betyg.

Våren 2012 saknade 15,6 procent av eleverna i Gävleborgs län behörighet att söka till gymnasieskolan. En av dem är Mohammed Ali. Han tycker inte att han fick tillräckligt med hjälp i högstadiet.

– Det finns ju bara en lärarei klassen. Det är ganska svårt att lära sig då, om läraren inte har en assistent som kan hjälpa till, säger Mohammed Ali.

Hans Backman (FP) håller med om att elever i den svenska skolan inte alltid får den hjälp som de borde få.

– Det är viktigt med fler vuxna i skolan. Vi gör satsningar för fler platser på spceiallärarutbildningen, så att fler lärare ska kunna ge stöd när behovet finns.

Åsa Lindestam från Socialdemokraterna berättar om deras medicin för att fler ska bli behöriga:

– Vi vill ha mindre klasser, obligatorisk förskoleklass och sommarskolor. Jag kan känna att lärarna är trötta, man har jagat livet ur lärarna med alla dessa pålagor, säger Åsa Lindestam (S).

Våren 2006 var 13,8 procent av de unga i Gävleborg inte behöriga till gymnasiet enligt siffror från Skolverket. Våren 2012 låg samma siffra på 15,6 procent.

– Det tar tid innan en ny elevkul går ut med de nya förutsättningarna, och lärarkåren får de nya förutsättningar genom exempelvis en ny lärarutbildning, säger Hans Backman (FP).