Backateatern tar upp stora frågor på skridskor

2:29 min

Backa Teater i Göteborg "har vigt sitt liv till den unga människan som tycker, tänker och vill." Så står det på deras hemsida, och nu börjar det dra ihop sig till höstens första premiär, en nyskriven pjäs av Sofia Fredén som heter "Blood on Ice" och som är tänkt för alla åldrar, men vänder sig särskilt till barn på mellanstadiet. Mia Gerdin var på en repetition.

Musiken och musikerna har alltid spelat en mycket viktig roll på Backateatern, och den här gången är det snudd på musikal med flera stora sångnummer, men skådespelarna ska inte bara sjunga - dom ska göra det på skridskor. Och till det krävs en hel skridskobana. Malin Stenberg regisserar och hon gillar Backateaterns satsning.

- Att man bygger upp så här, en hel ishall, känns så generöst och viktigt att visa mellanstadiebarnen att så här viktiga är ni för oss. Och att få bjuda på en sån här riktig smällkaramell vad det gäller musik, fantastiskt vackra kostymer och skridskoåkning OCH streetdanskoreografi. Och också att jobba på det här scengolvet som är syntetisk is som vi beställt från Kanada, och där kan vi åka med vanliga skridskor men vi kan också gå på det med vanliga gympaskor, säger Malin Stenberg.

Men pjäsen är ju inte en show, den heter ju inte Holiday on Ice, utan Blood on Ice och tar upp livsviktiga frågor ur ett ungt perspektiv.

- Det handlar ju om prestation och barn som tävlar mot varandra. Självkänsla och vad är det som bygger en människa, vad är det som gör en värd någonting? Och vad händer med ett barn som bygger upp allting på ett tävlande - om man inte är bäst, vad har man då kvar av sig själv?

Pjäsen handlar också om relationen mellan föräldrar och barn inom tre olika familjekonstellationer.

- Så det finns många olika beröringspunkter tycker jag, för den tar också upp barn som vill hålla på med en sport men vars föräldrar inte har råd. Det tycker jag är en ytterst relevant fråga, rent politiskt, med fattigdom inom vissa områden här i Göteborg till exempel.

Så även om Backas konstnärlige ledare Mattias Andersson tillbringar hösten på Dramaten i arbetet med "The Mental States of Sweden", så fortsätter Backateatern på Hisingen med traditionen att ta upp dom stora och viktiga frågorna för en yngre publik, och det tycker en av de medverkande skådespelarna, Josefine Neldén är bra.

- Det tycker jag absolut, det är dom stora frågorna som vår publik håller på med, så vi kan inte göra något annat".