"Materia - jag är inte Linda Lovelace" med Teater Lumor

1:42 min

Linda Lovelace – så var hennes artistnamn, porrstjärnan som blev världskändis i filmen ”Deep Throat” från 1972. Nu står inte mindre än två nya amerikanska filmer om Linda Lovelace för dörren men redan nu spelar Teater Lumor sin föreställning ”Materia - Jag är inte Linda Lovelace” på TUR-teatern i Stockholm.  Idé och regi: Oskar Thunberg och med text av Paula Stenström Öhman och Maria Edström gick dit.

 Filmen ”Deep Throat” börjar faktiskt väldigt snyggt, kameran i en bil som åker längs en väg, palmer, sol och så Linda i baksätet, hon ser lite nervig och intressant ut. ”Introducing Linda Lovelace as Herself” som förtexterna lyder. I föreställningen ”Materia” vi får se en bit ur filmen men då är vi redan utpumpade av hennes liv och öde och vet att Linda Boreman ”inte ÄR Linda Lovelace”.

Tre skådespelare på scen och några dockor, perfekta att spela porrscener med, eller våldsscener för den delen. Jenny Bjärkstedt och Emil Brulin växlar smidigt roller, Brulin galet farlig som Chuck Traynor, Lindas man och manager. Och så Sandra Huldt som är helt rörande som Linda - en godtrogen och på nåt vis så snäll tjej att hon blir just som materia i händerna på en sån som Chuck, i händerna på en industri som samhället fördolt sanktionerar. Så du följde med frivilligt? som poliserna frågar efter den första gruppvåldtäkten.

 Det hela är lite förevisande och pedagogiskt, uppsättningen är sprängfylld av citat från såväl porr som könsteoretiker, från Hugh Hefner till Gloria Steinem och man vänder och vrider på argumenten men till slut landar alltihop ändå hos Linda. Det är hennes kropp, hennes materia det handlar om.

Och det är rätt underbart att se henne i Huldts milda uppenbarelse visa sin arbetsplats, sitt hem, sin TV och sina blommor och hela föreställningen i Oskar Thunbergs känsliga regi formar sig till en rörande upprättelse – jag är inte Linda Lovelace.