Sveriges hushåll har fyllda kassor

1:31 min

De svenska hushållen är rikare än någonsin. Det konstaterar banken SEB i en rapport.

Under andra kvartalet i år steg de svenska hushållens nettoförmögenhet med 84 miljarder kronor. En ökning med 1 procent, jämfört med andra kvartalet förra året.

Enligt rapporten är det framför allt en faktor som gör att hushållen blivit allt rikare.

– Bostäderna är hushållens viktigaste förmögenhet. Och när bostadspriserna stiger med 2 procent under ett kvartal, som de faktiskt gjorde nu under andra kvartalet, då är det rätt stora tal och då slår det igenom rätt kraftfullt i hushållens förmögenhet, säger Gunilla Nyström, privatekonom  om på SEB.

Totalt har de svenska hushållen tillgångar och pengar värda 8 135 miljarder kronor. Det är en ökning med 1 procent under årets andra kvartal, jämfört med samma period förra året.

Men skuldkvoten, det vill säga skulderna som andel av tillgångarna, ligger på cirka 27 procent, och upplåningen fortsätter att öka.

Under årets andra kvartal ökade hushållens upplåning med 1,4 procent. Men att hushållen lånar i större utsträckning ser inte Gunilla Nyström på SEB som oroande.

– Ökningen hänger ju samman med att bostadspriserna stiger. Så det är ju det som är förklaringen, säger hon.

Men att hushållen i genomsnitt blir rikare gäller ju inte alla. Främst är det i storstadsregionerna som prisutvecklingen på bostäder har varit starkast.

– Det är ganska ojämn fördelning, så det är ganska många som känner sig provocerade när man säger hushållen är rikare än någonsin. Framförallt så är det generations-ojämt. Det vill säga 50-plusare sitter på en väldigt stor del av den samlade förmögenheten, säger Gunilla Nyström på SEB.