Jobben i fokus för Reinfeldt och Löfven

1:57 min

I kväll möttes statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för första gången ensamma i en tv-sänd partiledardebatt. Huvudrubrikerna var jobben och välfärden.

– Du måste se faktum, arbetslösheten är högre än när du tillträdde, långtidsarbetslösheten är högre än när du tillträdde, ungdomsarbetslösheten är högre än när du tillträdde och du står här och verkar rätt nöjd, sade Stefan Löfven.

– Jag har läst de här rapporterna, de säger inte det Stefan Löfven beskriver. De säger att mer kvar av lönen när man jobbar ger fler jobb. Det är kanske det mest verkningsfulla sättet att skapa fler jobb som finns, sade Fredrik Reinfeldt.

Med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet möttes statsministern och S-ledaren för första gången man mot man i kväll i en kvart lång duell i SVT:s Aktuellt.

Stefan Löfven, som inte sitter i riksdagen och därför inte deltar i partiledardebatter där, har hittills bara mött Fredrik Reinfeldt i debatter med de andra partiledarna närvarande. På så vis var mötet laddat, men tonen ändå samlad.

Varken regeringens eller Socialdemokraternas budgetalternativ ligger ännu helt klara på bordet. Även om delar av regeringens budgetproposition som presenteras på onsdag redan är ute.

Tidigare i dag meddelade till exempel regeringen sitt förslag om ett femte jobbskatteavdrag, ett förslag Stefan Löfven valde att kritisera.

– Ni lånar till skattesänkningar, det är vad ni gör. Ni skuldsätter Sverige för att ha råd med skattesänkningar för dem som tjänar mest, sade Stefan Löfven.

– Nej, det är mycket brett genomslag på detta. Det är huvudsakligen låg- och normalinkomsttagare. En restauranganställd får 500 kronor mer i månaden när man lägger ihop det vi gör med a-kasseavgiften och det faktum att man får mer kvar av lönen, sade Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt har tidigare sagt att han inte ställer upp i debatt med enbart Löfven eftersom Socialdemokraterna inte har presenterat ett klart regeringsalternativ. Nu menar Fredrik Reinfeldt att det var just vad han ville visa med en duell i kväll, vilket tydliggjordes när debatten kom in på skolfrågorna.

– Problemet är att Stefan Löfven inte har ett regeringsalternativ. Med Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer kritik mot läxor och betyg och då vet vi inte vad det blir, sade Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker att du, Fredrik Reinfeldt, ska vara försiktig när det gäller regeringsalternativ. I den senaste mätning jag såg var vi större, hade ensamma fler mandat än vad ert alternativ har. Så var lite försiktig med den frågan, sade Stefan Löfven.