Blekinge

De vill minska svinnet med fallfruktsförmedling

2:30 min

Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen bort i trädgårdarna. Samtidigt kör vi till affären och köper långväga äpplen för dyra pengar och dricker stora mängder importerad apelsinjuice istället för att göra egen äppelmust.

På grund av det startade organisationen Äkta Vara "Fallfruktsförmedlingen" där de som vill bli av med frukt kunde skriva in sig och få den hämtad. Hittills har efterfrågan dock inte varit jättestor i Blekinge. Björn Bernardsson, ordförande i Äkta Vara, kan bara spekulera i varför. 

– Folk kanske är lite tveksamma till att lägga upp sin tomt på internet. Samtidigt har vi väldigt många solskenshistorier där folk har satt en nål på vår karta och fått sin frukt hämtad, säger han. 

I resten av landet börjar verksamheten få desto bättre fäste. 

– För de som testat verkar det funka jättebra. Det är väldigt många som skriver att de vill ha frukt också, berättar Björn Bernadsson. 

En som har anmält sig på Äkta Vara:s sida är Marie Midström som vill ta emot all sorts frukt. Hemma hos henne blir det till pajer, mos och must. 

– När jag är ute och går ser jag alla dignande träd och ingen verkar intresserad av att ta hand om frukten. Jag är uppvuxen på en stor tomt med många fruktträd, så jag är van vid att ta hand om stora mängder, säger hon. 

Än har hon inte fått något svar. 

– Det dröjer kanske en liten stund, men jag hoppas att tjänsten sprids så att folk får syn på den, säger hon.