Budgeten: Många satsningar redan kända

I dag bjuder regeringen in till presskonferens för presentation av höstbudgeten. Mycket av innehållet är dock redan känt. Den nya budgeten innehåller bland annat flera satsningar på skolan och skattesänkningar.

Efter att ha dragits tillbaka flera gånger, lägger nu regeringen sitt utlovade femte jobbskatteavdrag, i en satsning som presenterades i början av veckan.

 • Ett femte jobbskatteavdrag – värt 12 miljarder kronor. För en anställd med 28 100 kronor i lön innebär avdraget en minskning av skatten med 273 kronor i månaden, enligt regeringen.   
 • Höjd brytpunkt för statlig skatt – värt 3 miljarder kronor. Alla som tjänar mindre än 37 417 kronor i månaden slipper nästa år betala statlig skatt.

De båda satsningarna ska enligt regeringens beräkningar ge 13 000 nya jobb.

För ekonomiskt utsatta familjer avsätts i budgeten 122 miljoner kronor till barns fritidsaktiviteter. Barn i årskurs fyra till nio i familjer som levt på socialbidrag i sex månader ska kunna få bidraget om högst 3000 kronor per år.

På skolområdet görs flera satsningar:

 • 3,9 miljarder kronor i skolsatsning de kommande fyra åren. Regeringen har tidigare infört så kallade förstelärare, och nu ska de bli fler. Dessa ska få 5000 kronor mer i månaden än vanliga lärare.
 • Mer pengar anslås till Skolinspektionen för att kunna granska ekonomin hos friskoleföretagen, som uppmärksammats särskilt i samband med JB-koncernens jättekonkurs.
 • Integrationsminister Erik Ullenhag meddelade i måndags att regeringen slopar kravet på förkunskaper för att ha rätt att delta i modersmålsundervisning.
 • Ett nytt lärlingssystem ryms också i budgeten. Lärlingsverksamheten ska bedrivas på arbetsplatserna och inte på skolor, och lärlingarna ska få ekonomisk ersättning för extrakostnader.
 • Studenter ska tillåtas tjäna mer, föreslår regeringen, som i budgeten höjer det så kallade fribeloppet med 30 000 kronor. Förslaget innebär att en student kan tjäna drygt 172 000 kronor per år utan att studiemedlet sänks. (Ekot 7 september)

Höstbudgeten innebär också en höjning av alkoholskatten. Redan 2010 lovade regeringen en höjning av alkoholskatten. Nu kommer den:

 • Skatten på öl och vin höjs med sju procent, och skatten på starksprit med en procent. Efter höjningen kommer en flaska vin att kosta cirka två kronor mer än i dag, medan priset på en burk starköl höjs med 30-40 öre. Den höjda alkoholskatten beräknas dra in 730 miljoner kronor till statskassan.

Med målet att alla Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som rullar utan fossila bränseln vill regeringen att fler ska köra miljöbil, och att användningen av förnybara drivmedel ska öka. På miljöområdet lanserar regeringen ett miljöbilspaket:

 • Ett ny typ av bensin, med 10 procent etanol, införs 2015.
 • Bränsletillverkarna ska tvingas blanda in mer förnybart bränsle i bensin och diesel.
 • Förmånsvärdet för de bästa miljöbilarna förlängs, liksom skattebefrielsen för biobränslen som biogas och etanol. 

Höstbudgeten innehåller även direktiv om en översyn av Arbetsförmedlingen. Det beskedet kom från arbetsmarknadsminister Hillevi Engström igår. Det har stormat rejält runt arbetsförmedlingen, och den 25 augusti stod det klart att arbetsförmedlingens generaldirektör Angela Bermudez Svankvist tvingades bort från sin post.