Landskrona

Grannarna förvånade över Strandbergs utspel

1:23 min

Landskronas starke man, Torkild Strandberg (FP) har lyckats reta upp sina grannkommuner när han igår i P4 Malmöhus påstod att de skickar iväg sina fattiga till Landskrona. Det är det värsta vi har hört, säger grannkommunernas företrädare.

– Vi har problem i Landskrona med att väldigt många kommuner ser till att skicka sina svåra fall till oss, vi har en väldigt stor inflyttning av djupt hjälpbehövande människor. Vi behöver en paus och ett andrum i detta, sa Torkild Strandberg i radiointervjun i P4 Malmöhus igår.

Flera ledande politiker i grannkommunerna säger nu att det var det värsta de har hört.

– Jag skulle vilja se tidningsrubrikerna om vi skickade iväg människor med sitt pick och pack till en annan kommun. Så fungerar det ju inte i praktiken, vi tar hand om de problemen vi har, säger Pia Almström (M) som är Kävlinges kommunalråd.

Och i Helsingborg är man också frågande till Torkild Strandbergs uttalande.

– Jag känner inte till den bilden att vi skulle skicka klienter eller hushåll till Landskrona, säger kommunalrådet Christian Orsing (M).

Grannen söder om Landskrona är Svalöv, där är Birgitta Jönsson kommunstyrelsebas.

– Vi har inga möjligheter att säga att folk måste flytta till Landskrona. Jag tycker inte att det är OK att man säger så och jag ska prata med Torkild om detta nästa gång vi ses.

Men Torkild Strandberg ryggar inte för kritiken.

– Det handlar om att man måste ta ansvar för de invånare man har och Landskrona har en oproportionerligt stor inflyttning av bidragsberoende personer varje år och så kan vi inte ha det, och de kommer från grannkommunerna och från många håll i Sverige, säger Torkild Strandberg.