Blybarnens regissör välkomnar Bolidenstämning

Det svenska gruvföretaget Boliden skickade under 80-talet nästan 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska ökenstaden Arica. Många människor, de flesta barn, förgiftades och nu har Boliden stämts av 700 av de drabbade. Men det är inte första gången historien om de förgiftade chilenarna berättas. 2009 kom dokumentären Blybarnen där Bolidens förre miljöchef Rolf Svedberg reste tillbaka och träffade drabbade.

– Vi har sett det som vår uppgift kan man säga. Vi vill berätta det här och få folk i Sverige och även utomlands att få veta att det här har hänt. Men sen, på något sätt, så tar vi roll slut där. Vi kan inte styra över rättsprocesser, men vi är otroligt glada att någon har velat ta över stafettpinnen och som behärskar något vi inte gör, lag och juridik och sådant. Det känns väldigt bra, säger Lars Edman, regissör till filmen Blybarnen. 

Historien om blybarnen berättades första gången i Aftonbladet år 1998. Tio år senare följde Lars Edman och William Johansson gruvslammets väg från deras egna hemtrakter i Skellefteå, och åkte till den drabbade staden Arica i Chile. Företaget som Boliden anlitat dumpade gruvslammet och så småningom byggdes det bostäder i området. Barnen började leka med den svarta sanden, som var fylld med arsenik och bly från gruvan. De boende i  området drabbades senare av bland annat cancer, missbildningar och benskörhet.

När filmen kom 2009 skapade den debatt och visades till och med i riksdagen, men redan efter ett par veckor blev det tyst.

– Vi var ganska besvikna där. Jag vet inte om det är naivt att tänka att man kan förändra någonting så här. Boliden höll på sitt svar att de inte var de som gjort fel utan att skulden ligger andra. Och tyvärr så nöjde sig både media och sådana som kanske hade kunnat ta vid med och det blev tyst, säger Lars Edman.

En tystnad som höll i sig i två år till Lars Edman fick veta att tre svenska advokater höll på att undersöka fallet. Nu stäms Boliden. Lars Edman tycker att det är viktigt, även om summan på 130 000 kronor per person inte kommer täcka alla kostnader som sjukdomarna innebär för invånarna i Arica.

– Det känns väldigt bra att det har kommit hit. Sen kan man tycka att 90 miljoner kronor är ju ingen större summa för ett sådant företag som Boliden som går med en vinst på mellan tre och fyra miljarder per år. Men det är klart att det ändå betyder någonting. Det är viktigt att det kan leda till processer, och det är också ett budskap till andra att det är inte okej att förgifta barn på andra sidan jorden, säger han.

För Lars Edman är inte berättelsen om Blybarnen inte slut. Stämningen mot Boliden har fått honom fortsätta berätta om invånarna i Arica.

– Vi följer parallella historier i Chile med vad som hände där med som kommer med i rättsprocessen och de som lämnas utanför. Det är ganska naturligt att följa upp en sådan film som Blybarnen var, så vår förhoppning är att det ska bli en tvåa, säger Lars Edman.