Löntagarhushåll vinnare i höstbudgeten

2:04 min

Den som har arbete kan räkna med flera hundra kronor mer i plånboken varje månad om förslagen i regeringens budget blir verklighet. Också pensionärer får sänkt skatt men för sjuka och arbetslösa ligger ersättningsnivåerna kvar.

– Det är framför allt de som har ett arbete som gynnas eftersom i och med att man får ett nytt jobbskatteavdrag, sänkt avgift till a-kassan och sänkt brytpunkt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Är det betydelsefullt för ett hushåll?

– Definitivt eftersom det blir mer pengar i plånboken rakt in, säger hon.

Vilka är förlorarna?

– Förlorare är alla som inte har ett arbete och inte kan dra nytta av avdragen och gränserna.

Det är en plånboksbudget som regeringen lägger fram i dag. Och den gynnar dem som har ett arbete.

De viktigaste förändringarna för hushållen är ytterligare inkomstskattesänkningar i ett femte jobbskatteavdrag, höjd gräns för när man ska betala statlig skatt och sänkta a-kasseavgifter.

Också skatten för pensionärer sänks, men samtidigt slår den så kallade bromsen till vilket innebär att många får sänkt pension nästa år.

Exempel på vinnare är de med en månadslön över 37 000 kronor som får nästan 600 kronor mer i plånboken varje månad, enligt budgetförslaget. Restauranganställda tjänar mest på den återställda a-kassan: 255 kronor i månaden.

Sadyie Shaaban i Kista i norra Stockholm tycker att det är bra med lägre skatt till dem som jobbar.

– Ja, jag tycker att det är bra faktiskt. Det är mycket som man betalar i skatt, säger hon.

– Det är lite fel. Jag tycker att de skulle lägga pengarna på de som har det svårt att få jobb. Det handlar bara om 200-300 kronor i månaden som jag skulle få, så de kan lika gärna göra så, tycker Mats Lundin.

Höstbudgeten innehåller också höjt bostadsbidrag till barnfamiljer och höjt fribelopp för studenter som därmed kan arbeta mer utan att få sänkt ersättning.

Men privatekonom Ingela Gabrielsson på Nordea hittar inga förbättringar för sjukskrivna och arbetslösa.

– Jag har inte sett något som är riktat till dessa grupper. Det är helt uppenbart så att det man måste försöka skaffa sig är ett arbete, det är hela idén med regeringens politik, säger Ingela Gabrielsson.