Kristian Gidlund är död

8:25 min

Författaren, journalisten och bloggaren Kristian Gidlund har förlorat kampen mot cancern. Gidlund gjorde ett av sommarens mest lyssnade program i "Sommar" i P1.

På Kristian Gidlunds blogg, skriver Gidlunds närmaste familj att han dog strax före klockan 15 tisdagen den 17 september.

”Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina. Det hjärtat var även starkt fysiskt och lät sig inte besegras utan kamp."

"Med detta inlägg, som blir det sista, så vill vi i Kristians närmaste familj tacka för det stora stöd som visats honom genom denna blogg. Vi önskar nu att få sörja och bearbeta Kristians minne i stillhet.” står att läsa på bloggen.

Kristian Gidlunds Sommar i P1 blev ett av de mest avlyssnade, och producent Lena Tideström-Sagström fick ta emot många reaktioner efter att programmet sänts.

– Det formligen exploderade, berättar hon i P1-morgon.

– Men jag tror inte att han i botten hade ett behov av att vara ”hela Sveriges terapeut”,  utan det handlade om att uttrycka sina innersta tankar och känslor; han var en mästare på det, säger Lena Tideström-Sagström.

Kristian Gidlund var med och bildade bandet Sugarplum Fairy där han var trummis, därefter skolade han om sig till journalist. Som 27-åring fick han cancer i magsäcken och började blogga öppet om sin sjukdom.

– Först uppfattade jag orden som ett dåligt skämt. Sedan rämnade verkligheten, berättade Gidlund i "Sommar" i P1 som sändes tidigare i år.

I bloggen, som fick miljontals besök, skrev Gidlund självutlämnande om kampen mot sjukdomen.

Kristian Gidlund program i ”Sommar" i P1, blev ett av sommarens mest lyssnade program.

 Ekot