Nevs version av Saab 9-3 är klar

1:40 min

Nevs första bilmodell är nu klar. Det handlar om en uppgraderad version av modellen Saab 9-3, och planen är fortfarande att starta produktionen i år. Nevs sysselsätter just nu 500 personer.

– Den första bilen som vi lanserar är klar, men sedan jobbar vi redan nu med nästa generation av den. Det är en kontinuerlig utveckling. Vi jobbar också med våra första elbilar där vi har färdiga prototyper, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Några detaljer kring bilmodellen vill Nevs inte släppa än, det får vänta till lanseringen. När den blir beror på när produktionen ska starta, säger vd Mattias Bergman.

Det är modellen 9-3 som Saab Automobile tillverkade innan konkursen som nu har fått sig en uppgradering, en så kallad ansiktslyftning. Man kommer att känna igen bilen, enligt Bergman.

– Du kommer känna igen dig mycket. Det är samma grund arkitektur i den och sedan är det en viss facelift, så du kommer fortfarande känna att det är en ny Saab du köper.

Anledningarna till att man nu har utvecklat 9-3-modellen är flera, bland annat att några av underleverantörerna till den förra modellen inte längre kan leverera delar.

Mattias Bergman är nöjd över att den första Saab-bilen under Nevs ledning nu är färdigutvecklad.

– Vi är väldigt glada. Det är roligt att komma till Trollhättan och Stallbacka i dag, med fullt på parkeringarna och det finns en väldig tillförsikt i det vi gör. Men samtidigt en stor respekt för att det är en komplex apparat som vi startar igång.

När det gäller elbilen kommer den att lanseras nästa år. Men redan i år är planen att fabriken ska starta igen och att de första bilarna ska byggas. Men något startdatum för produktionen är inte bestämt än, då avtalen med alla 500 underleverantörer inte är klara.