Kultur/politik/näringsliv

Melodifestivalen strider mot Östersunds profilering som vinterstad

3:46 min

Örnsköldsvik, Sundsvall och Skellefteå - tre städer i norr som alla satsat eller satsar på att få arrangera någon av Melodifestivalens deltävlingar. I Östersund tänker kommunledningen annorlunda. Det kostar för mycket och strider mot profileringen som vinterstad.

Återigen debatteras det huruvida Östersunds profilering som vinterstad krockar med satsningar på kultur. Det kostar omkring 1 miljon kronor att ställa upp som arrangör av en deltävling i Melodifestivalen. Både Ö-vik, Sundsvall och Skellefteå har tyckt det varit värt dom pengarna och har arrangerat deltävlingar i flera omgångar, de anser att de får tillbaka så mycket mer i form av marknadsföring och andra intäkter till näringslivet.

Och de P4 Jämtland talat med är inne på samma linje, att evenemanget betalar igen sig.

– Allt som är positiv publicitet är bra för Östersund, jag tror att vi har igen pengar i ökad handel när det kommer mer människor hit, säger Sara Lindman i Östersund.

Det här med att en Melodifestival inte passar in i profileringen som vinterstad, vad säger du om det?

– Det håller jag inte med om, jag gillar både kultur och sport, säger Sara Lindman.

Östersund mer än vinterstad

– Jag tycker inriktningen på Östersund som vinterstad är väldigt snäv. Det är absolut bra med en profilering under vintern men man måste också bredda för att få bättre möjligheter. Östersund är mycket mera än bara en vinterstad, säger Sergio Diaz.

Mia Persson är av samma åsikt.

– Jag tycker det är lite synd, jag tycker själv att Melodifestivalen är ett jätteroligt arrangemang och uppskattar musik väldigt mycket och skulle tycka det vore jättetrevligt om det kom till Östersund.

Vad tänker du om profileringen som vinterstad?

– Jag kan förstå att man gör det men samtidigt så när man nu har satsat ganska mycket på sport och vintersporter så kanske man kan bredda lite grann och släppa in lite annat också, säger Mia Persson.

Satsar hellre på vintersporter

Sara Lindman, Sergio Diaz och Mia Persson är överens. Men kommunledningen tänker alltså annorlunda. Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson vill inte satsa på att få hit någon av melodifestivalens deltävlingar. Inte heller kommunchefen Bengt Marsh kan se några vinster med arrangemanget. Östersunds kommun har inte fått frågan om att arrangera men kommunen är heller inte beredd att själva ta initiativ till en sådan satsning.

– Vår utgångspunkt är att det inte är det som varit vårt fokus för oss när vi presenterat vinterstaden. Då har vi hellre satsat på världscup i Skidskytte, längdtävlingar, SM-veckan och så vidare, säger Bengt Marsh.

Kan man inte ha både och?

– Att vi inte tar något initiativ beror på att de resurser vi har för utvecklingsmedel för den här typen av åtgärder är begränsade, säger Bengt Marsh.


Vill du ha Melodifestivalen till stan? Bör kommunen bredda sitt tänk och satsa på både idrott och kultur? Kommentera gärna!