Göteborg först ta emot förföljd musiker i Sverige

2:52 min

Göteborg blir den första staden i Sverige att ge en fristad åt en förföljd musiker. Det är den palestinska rapparen Khaled Harara från Gaza.

- Han hoppade av i Köpenhamn och hamnade i en väldigt besvärlig situation. Då hade vi precis bjudit in en annan författare, men hon kom inte loss för att hon saknade papper och då hade vi en plats ledig och det passade ju väldigt bra, säger projektledaren Bibbi Wopenka.

Syftet är att bara ge en fristad, inte att lägga sig i ett lands politik, fortsätter Bibbi Wopenka.

- Det är ju omöjligt, säger hon.

Khaled Harara hade framträtt på en hip-hop-festival i Danmark i våras när bestämde sig för att inte återvända till Gaza utan istället ta kontakt med fristädernas gemensamma nätverk International cities of refuge network, ICORN. ICORN gjorde som det brukar och lät den internationella författarorganisationen PEN verifiera hans skyddsbehov.

För Harara är hip-hop upprorets musik. Genom den berättar han frispråkigt om allt som händer i Gaza, och det har kostat. Han har bland annat inte fått uppträda där på flera år, men det är i första hand inte ockupationsmakten som han har problem med, säger ICORN:s chef Helge Lunde.

- Det är myndigheterna i hans hemland, Hamas som har makten, och i det här fallet tror att jag att det både har att göra med texterna han skriver och på musik- och framförandeformen, säger han.

Hip hop har blivit ett kraftfullt regimkritiskt verktyg i världen. Den är ungdomens musik och den når många genom det sätt som texterna framförs på, men det är ovanligt att förföljda musiker ansöker om en fristad. Kanske för att fristadssystemet i mångt och mycket förknippas med författare. Många vet kanske inte att ICORN på senare år har vidgat kriterierna för vilka som får söka till att också omfatta bland annat låtskrivare.

- Alltså de har ett budskap som de förmedlar i en eller annan form. Därmed kommer de in under ordningen, och därmed kan den här rapparen från Gaza komma som en väldigt spännande gästförfattare till Göteborg, säger han.

Det här betyder inte att ICORN har öppnat dörrarna för alla typer av konstnärer, men det kan komma att göra det. Det avgör medlemmarna, alltså de 40-talet städer och regioner som bildar nätverket i världen.

- Frågan var uppe på ICORN:s generalförsamling ifjol och gav medlemmarna uttryck för att det kanske har gått litet för fort. Systemet måste fungera tillfredsställande innan ICORN kan utvidga det vidare, säger Lunde.

Samtidigt skapas det nu i Norge en fristadsorganisation specifikt för förföljda musiker. Den kallas Safemuse. Det viktigaste är inte vem som hjälper dem, utan att de får hjälp, säger Helge Lunde:

- Om allt samlas i ICORN eller om Safemuse och andra utvecklas som separata organisationer så är det allra viktigaste att så många som möjligt förföljda författare, konstnärer eller människorättskämpar får en tillflykt, säger han.

Safemuse samarbetar med den internationella organisationen för musikalisk yttrandefrihet Freemuse med säte i Köpenhamn. Freemuse hjälpte också Khaled Harara med att kontakta ICORN.

Som fristadsförfattare får Harara nu ett tvåårigt arbetstipendium för att bo och jobba i Göteborg.