Ett år till valet: Debatt om jobben

15 min

En av fyra unga i Gävleborg har inget jobb att gå till. Vi släppte lös Bodil Ceballos från Miljöpartiet och Lars Beckman från Moderaterna i en debatt om jobben.

Ungdomsarbetslösheten i Gävleborg är hög. I april var 25,7 procent av de mellan 18 och 24 år utan arbete. Det kan jämföras med rikets siffra på 16,5 procent i samma åldersgrupp.

Både Bodil Ceballos från Miljöpartiet och Lars Beckman från Moderaterna håller med om att detta är en allvarlig problematik som måste lösas. Men lösningarna ser lite olika ut.

– Det viktigaste är att vi får behålla halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år. Det finns ju tyvärr förslag från oppositionen att ta bort dem, säger Lars Beckman.

Bodil Ceballos vill istället satsa mer på utbildningsstimulerande åtgärder, och lägga pengarna på att skapa jobb på andra sätt.

– Vi menar att samma mängd pengar som vi förlorar i statskassan istället kan gå till att skapa så oerhört många fler jobb inom den offentliga sektorn. Där kan man anställda många unga. Vi behöver många fler inom skola, barnomsorg samt vården och omsorgen.