Investeringarna lägre än på länge

Inte på många år har det investerats så lite i nya verksamheter inom svenskt näringsliv som i dag. Investeringskurvan pekar brant neråt sedan 1999 visar siffror från företagens bokslutsrapporter fram till och med förra året.

– Det man kan se är att investeringsnivån är låg, vilket delvis beror på att företagsförvärv, som är en ganska stor del av företagens investeringar, nästan är obefintliga.

– Men även om jag försöker rensa för företagsförvärv och företagsförsäljningar är det klart att företagen fortfarande är försiktiga, säger Peter Malmqvist, som är analyschef på mäklarfirman Nordnet och sedan flera år följer börsbolagens utveckling.

Rekordår 2004
2004 blev ett rekordår för de svenska börsbolagen på flera sätt. Vinst och lönsamhet har fördubblats och utdelningarna till aktieägarna har aldrig varit större, över 100 miljarder kronor.

– Mängden pengar som kommer in i företagen i dag är enormt stor. I och med att investeringarna och företagsförvärven är ganska låga blir det mycket pengar kvar i företagen och det är som nu delas ut till aktieägarna bland annat av det skälet att det inte är särskilt intressant för företagsledningarna att ha pengarna liggande på ett bankkonto till en eller två procents ränta, säger Peter Malmqvist.

Naturlig eftersläpning
För fem år sedan var det också goda tider för företagen som kammade hem storvinster, men den gången köpte man nytt och byggde ut. Så varför händer det inte nu? Det handlar om en naturlig eftersläpning menar Peter Malmqvist.

– Vi ser en kvartalsrapport med kanonvinster från Ericsson och direkt vill vi se att företaget ökar sina anställda med fem eller tio procent. Men så fort går det inte och den eftersläpningen är naturlig.

– Jag tror att det skulle bli ganska dåligt använda pengar om företagen direkt när de ett enskilt kvartal börjar se att man kan spåra en vändning släppte lös en rad olika investeringsplaner. Vi är för otåliga och det gäller även politikerna.

Analys senare i år
Peter Malmqvist analys av årets bokslutsrapporter tyder på att investeringarna kommer igång senare i år.

– En hel del av de här pengarna kommer naturligtvis att plöjas ner även i, ska vi säga, investeringar i ny utrustning och inte bara i företagsförvärv. Min bedömning är att pengarna successivt kommer att sättas i arbete, i investeringar. Jag tycker även att jag ser tendenser, om än från en relativt låg nivå, till det inom börsbolagen, säger han.

Brita-Lena Ekström, Ekonomiekot
brita-lena.ekstrom@sr.se