Ryska homosexuella riskerar att förlora sina barn

2:02 min

I Ryssland har nya lagförslag som riktas mot homosexuella lagts till den redan kritiserade lagen som förbjuder "homosexuell propaganda". Nu ifrågasätts homosexuella par som föräldrar och blodgivare.

– Det är mobbning av en mycket oskyddad och redan utsatt grupp, en minoritet i Ryssland, oftast lesbiska kvinnor som har barn, men också en del män, säger Sasja Simjonova på organisationen "Vychod", som betyder komma ut. 

De ger psykologiskt stöd till hbt-personer i St Petersburg och de är mycket kritiska både till den redan antagna antigaylagen och de nya förslag som kommit i ryska parlamentet (duman).

Senast ett förslag som i praktiken skulle innebära att homosexuella familjers barn blir omhändertagna. Dessutom sedan tidigare ett förslag att förbjuda homosexuella som blodgivare från slutet av augusti.

– Antalet attacker, hatbrott – fysiska och verbala – har ökat, säger Simjonova.

Dessutom kommer fler till Vychod för att få rådgivning, de känner sig allt mer pressade.

Samtidigt har antalet homosexuella med barn ökat de senaste två åren särskilt i den europeiska delen av Ryssland som St Petersburg. Det fanns en känsla av trygghet nu när det gått 20 år sedan homosexualitet avkriminaliserades. Men inte längre.

– Människor är rädda. De som har familj försöker hitta alla möjligheter så de kan lämna landet för de vill inte uppfostra sina barn i ett så homofobiskt land, säger Sasja Simjonova.

Organisationen Vychod är också hotad och vågar inte längre ha någon skylt vid entrén i fastigheten med många olika kontor.