It-attack mot SJ och kommuner

SJ och flera kommuner har varit utsatta för it-attacker. Det har inte gått att boka eller att hämta ut biljetter via SJ:s kanaler. Men nu fungerar det igen, meddelar presstjänsten.

– Jag kan inte svara på vad det var för typ av attack och inte heller vem som ligger bakom, säger Elina Ili-Torvi, på SJ:s presstjänst.

Sedan i går har det inte gått att boka och hämta ut biljetter. Det har också varit problem med sj.se och kundtjänst. För vissa resenärer uppstod problem redan på tisdagen.

Det går fortfarande inte att boka om man befinner sig utomlands.

De som redan hade bokat biljetter fick kliva på tågen ändå. Det gick även att köpa biljetter ombord. Man slapp då att betala den extra ombordavgiften, som normalt tas ut.

– Vi har också varit generösa och haft generellt låga priser, säger Thelma Henrysson vid presstjänsten.

SJ har ingen prognos för när problemet kan vara avhjälpt.

Malmö stad utsattes för en överbelastningsattack som varade i tio minuter, tidigare i dag.

Kävlinge kommun, Region Skåne, Systembolaget och Skånetrafiken drabbades tidigare i veckan och fortfarande har Skånetrafiken problem med sin hemsida.

I förrgår utsattes Skånetrafiken också för en överbelastningsattack och man befarar att en ny är här nu, eftersom hemsidan är svajig.

– Värst är det när serviceresorna, färdtjänst, drabbas. Det är en viktig samhällsfunktion, säger Ulrika Mebius, Skånetrafikens presschef.

Skånetrafiken har polisanmält händelsen.
– Men det är svårt att skydda sig mot sånt här. Det kostar ju också väldigt mycket pengar och inte ens NASA har säkra system.

Helsingborgs stads hemsida låg nere under flera timmar, men det finns inget som tyder på att det var en attack som låg bakom.

I går frågade P4 Kristianstad it-brottsexperten Anders Ahlqvist varför man hackar kollektivtrafikens hemsidor. Så här svarade han:

– När man frågar personer som gripits så är svaret på frågan oftast att man hackar för att man kan.