Vinnare av Sveriges Radios novellpris 2013: Gåvan av Stina Stoor

- Det är överväldigande. Jag är ju inte riktigt van, säger Stina Stoor när hon får veta att det är hennes novell som radiolyssnarna utsett till vinnare av Sveriges Radios novellpris.
- Att det är lyssnarna som röstat är ju väldigt särskilt. Någon sa att det är som novellernas melodifestival - det är lyssnare som tycker något och berättar vad de tycker. Det känns fint.

Några lyssnarröster om Gåvan

"Har lyssnat till alla bidragen med stort intresse och stor beundran. Idag blev jag golvad av Stina Stoors novell och föreslår henne och hennes verk till Priset. Novellen var underbar och den norrländska tonen och språkbildningen fick mig att tänka på Sara Lidman. En ljuvlig halvtimme vid köksbordet."

"Önskar att uppläsaren också kunde få ett pris!"

"Det fina med novellen enligt mig är att guldtackans egentliga värde inte är viktigt för flickan, det är att det är hennes pappa som givit den till henne."

"Jag röstar på ¨Gåvan¨ som den bästa novellen för att jag tyckte den var bra och att många ungdomar kan känna igen sig i den, för att föräldrarna är skilda, de bråkar med varandra och att ha någon förälder som är alkoholist. "

"Miljön de beskrev var tydlig och personerna blev nästan äkta."

"Jag lägger min röst på Gåvan av Stina Stoor. Min motivering är att hon så väl förmedlar känslan av att vara barn, men ändå måste förhålla sig på ett vuxet sätt till sin omvärld. Min känsla när hon kastar gåvan ifrån sig, ja, den känner jag också igen mig i. Uppläsarens röst gör även den sitt till för att jag ska “känna mig hemma”."

Hon var väl som två sockerbitar ungefär, men nalta platt”. Så börjar novellen Gåvan som av språket att döma utspelar sig i Västerbottens inland. En liten flicka står i centrum och genom hennes ögon får vi inblick i en trasig familjesituation med en frånvarande far och en dagdrömmande mor.

Stina Stoor vann Umeås novellpristävling 2012 med novellen ”För vår del”. Hon har skrivit i hela sitt trettioåriga liv, men vinnarnovellen var det första hon någonsin skickat in för bedömning eller publicering.

”Jag skriver för att jag har orden, kanske är det så enkelt. Jag fungerade urdåligt i skolan och inte blev det lättare efter den, men när barnen föddes insåg jag att en dag kommer dom att se på mig och tanken på vad dom då skulle se var inte precis bekväm. Fast jag hade ju orden mina så jag skickade in den där novellen. Jag var tvungen att våga göra det, att våga sätta punkt och säga varsågod.”

Stina Stoor kommer från den lilla byn Balåliden i Västerbottens inland som ofta har beskrivits som ”författar-tätt”, men har flyttat med sin man och två  barn till Karasjok i norra Norge där 80% av invånarna är samer.

Ellenor Lindgren svarar för uppläsningen.

Ellenor Lindgren behärskar det västerbottniska idiomet vilket var en förutsättning för hennes framgångsrika och mycket uppmärksammade dramatisering av Sara Lidmans ”Lifsens rot” där hon själv stod på scenen. När hon inte frilansar arbetar hon ofta på Västerbottensensemblen i Skellefteå.

Producent Kerstin Wixe
Ljudteknik Sven Nordström