SD och rödgröna eniga mot skattesänkning

1:48 min

En majoritet av riksdagens skatteutskott ställer sig bakom ett försök att stoppa regeringens förslag om att höja gränsen för när man betalar statlig skatt.

Det blev klart efter att Sverigedemokraterna ställde sig bakom de rödgrönas tillkännagivande i riksdagens skatteutskott under förmiddagen. 

Men de rödgröna partierna, och framför allt Socialdemokraterna, kritiseras av regeringen och finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra.

– Regeringen lämnade i går en proposition, en helhet för jobb och tillväxt, där det bland annat ingår att det ska löna sig bättre att arbeta för en miljon löntagare. Det är vad det här handlar om i sak, säger finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M).

– Det vore nytt för riksdagen, det har aldrig hänt hittills, att riksdagen skulle ändra på inkomstbeslutet. Det vore inte ansvarsfullt av Socialdemokraterna att därmed bryta mot den ordning och praxis som de själva varit så stola över i snart 20 år. Det vore anmärkningsvärt att göra det tillsammans med Sverigedemokraterna dessutom.

Sverigedemokraterna går på regeringens linje när det gäller det femte jobbskatteavdraget, däremot gick de på de övriga oppositionspartiernas linje för att stoppa en höjd inkomstgräns för statlig skatt.

– Vi vill att finansutskottet går direkt till kammaren och ber regeringen att dra tillbaka förslaget, säger Leif Jakobsson, vice ordförande i Skatteutskottet och socialdemokrat.

Hur säkra är ni på att få igenom det här?
– Det är vi inte alls säkra på, vi vet bara att socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister är eniga om detta, det är en öppning för regeringen att backa, säger Leif Jakobsson.