Tysklands mest inflytelserika litteraturkritiker död

2:15 min

Tysklands mest inflytelserika litteraturkritiker, Marcel Reich Ranicki, har avlidit 93 år gammal. Han föddes i Tyskland av judiska föräldrar. Familjen utvisades till ghettot i Warsawa 1939, därifrån Reich Ranicki lyckades fly. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin är i Berlin där den store litteraturkritikerns död i dag tränger ut valkampen från tidningarnas förstasidor.

Låt mig börja med rösten, den så många tyskar omedelbart kan identifiera.

Ja, varför har vi i Litterarisches kvartett talat om en så miserabel bok undrar han retoriskt i det program som gjorde honom till en av Tysklands mest kända intellektuella.

Reich Ranicki var litterär chef på dagstidningen Frankfurter Allgemeine där var han också kritiker av den gamla stammen, en smakdomare som raskt kunde avgöra om en bok var bra eller dålig och han rangordnade gärna författarna om man bad honom.

- Nåja bortser man från Kafka och Thomas Mann så var Brecht århundradets diktare och lite senare i samma program: Brecht var inte kommunist eller ens politisk!

Och.. tja att säga emot lönade sig sällan.

Reich Rancikis öde var ett tyskt nittonhundratals öde, han var juden som aldrig förstod andra judar som efter andra världskriget tog avstånd från det tyska Rech Ranicki älskade tysk kultur och framförallt tysk litteratur. Hemlös var jag aldrig jag hade litteraturen, sa han.

Han kunde bli rasande när man talade om var man läste: I sängen!? Läsa är inget tidsfördriv, det är det viktigaste som finns, det gör man vid ett skrivbord! Kunde han skrika, och hans tvärsäkra omdöme retade också gallfeber på författare Martin Walser anklagdes för antisemitism när han gav ut En kritikers död, en bok om mordet på en lätt igenkännbar judisk litteraturkritiker.

Varför blev han då så älskad i breda lager denne gamle snobb, jo delvis för sitt tvärsäkra omdöme vem vill inte veta vad som är bra och dåligt? Men också för sin blixtsnabba formuleringsglädje alltid med publiken i fokus, och samtidigt kunde han chocka som när han fick tysk TV:s hederspris på deras enorma motsvarighet till Kristallengala, i direktsändning som hela tyska folket såg på fick han till sist under stående ovationer hederspriset och avböjde, jag tar inte emot det och varför kunde jag inte säga det långt tidigare jo för jag hade ingen aning om vad jag skulle tvingas sitta och titta på här i kväll. Jag hör inte hit sa Marcel Reich Ranicki.