Diskrimineringsdom kan få fler att våga anmäla

1:24 min

Fallet i Uppsala där en körskola ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till en kvinna som blev utsatt för sexuella trakasserier kan leda till att fler vågar anmäla. Det tror Martin Mörk som är chef för diskrimineringsombudsmannens processenhet.

– Det här med sexuella trakasserier är ett stort samhällsproblem som drabbar väldigt många. Men eftersom det rör sig om sexuella trakasserier på arbetsplatsen är det väldigt få som anmäler det här till facken eller oss, och av dem som anmäler så är bevisläget ofta väldigt väldigt svårt. 

– Det rör sig ofta om ord mot ord-situationer, ingen har sett något. Det här är lite av ett sådant fall men arbetsdomstolen har valt att lita på hennes uppgifter och det betraktar vi som en seger för det visar att det finns ett skydd även i sådana situationer där ord står mot ord, säger Martin Mörk på DO.

Domen i Arbetsdomstolen handlar om en kvinna som anmält att hennes chef på en trafikskola vid flera tillfällen kommit med ovälkomna förslag och tafsat trots att hon sa ifrån - och att när hon påtalade att det här var sexuella trakasserier så avslutades hennes anställning.

Arbetsdomstolen konstaterar att kvinnan och chefen lämnat olika berättelser, men dömde trafikskolan till att betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Vi har talat med ägaren till trafikskolan som som säger sig var chockad och besviken över Arbetsdomstolens dom. Enligt honom har det inte förekommit några sexuella trakasserier, det har hon hittat på, menar han. Han medger däremot att han sagt upp henne, men det ska ha berott på att hon inte skött sitt jobb. Det går inte att överklaga den här domen eftersom Arbetsdomstolen är högsta instans i den här typen av mål.

Enligt Martin Mörk på Diskrimineringsombudsmannen så påverkades utfallet av att kvinnan hade berättat om sin upplevelse för andra och att en kollega sett henne uppriven på jobbet - och han tror att det här kan få betydelse för andra fall.

– Det som vi hoppas på är att personer ute på arbetsplatser faktiskt vågar gå till sina fackliga företrädare och anmäla det här och påtala det här för det här är ingenting som man ska leva med, säger Martin Mörk.