Eftermiddag

Josefine blev förlamad två gånger

4:31 min

En ridtur med hästen slutade med att Josefine Axefall blev förlamad från midjan och ner. Hon hade nästan lärt sig att gå igen när nästa smäll kom.

I bland tar livet andra vändningar än man tänkt sig. För 38-årige Josefine Axefall från Torshälla så kom en höstdag för ganska precis tretton år sedan att förändra hennes liv rent fysiskt.

Josefines vilja och envishet har gjort att hon mot alla odds kunde lära sig att gå med hjälp av stöd, men då kom nästa smäll. Efter en operation blev hon återigen förlamad.

Josefine Axefall bor ett litet radhus i Torshälla med sin treårige son Herman.

Ridturen för snart tretton år sedan med hennes häst Kingen kom att bli hennes sista på hästryggen.

– Han fick hoppa några gånger fram och tillbaka tills jag tittar på klockan och tycker att det är dags att rida hem, men då måste vi hoppa en sista gång för att komma åt rätt håll på stigen.

– I landningen blir han rädd för någonting, och börjar stegra sig och i landningen hör jag ett brak. Där och då förstår jag inte vad det är för någonting.

Josefine tappar känseln i benet, och glider åt sidan och fastnar med foten i stigbygeln, hon släpas efter till skon fastnar och i samma stund förlorar Josefine medvetandet.

Hon var bara 25 år gammal, hade hela livet framför sig och hade precis börjat en utbildning som dokumentärfilmare. Men bitter är hon inte.

– Absolut inte. Bitterhet tar mig inte vidare. Om man väljer att fokusera på det som man tycker är positivt och så tar det än längre än att välja att fokusera på det som är negativt.

Att lära sig gå har Josefine gjort tre gånger. En gång som barn och två gånger efter sina förlamningar.

– Jag har tillräcklig styrka för att stå upp när benen är lugna.

Josefine håller föreläsningar om motivation, om att kunna genomföra det man vill och att våga tro på sig själv.

– Vi styrs mycket av rädslor, en rädsla att lyckas men också att mislyckas. Om man bara vågar tro på att man klarar av det man vill så kommer man mycket längre än vad man skulle göra annars.

Hur orkar du vara så stark?

– Det är många som pratar om att vara strak. För mig handlar det om en vilja att leva mitt liv, det är det jag gör helt enkelt. Jag fortsätter bara att leva mitt liv.