Vin i P4: Sauternes

Vinkännaren Anna Nilsson ger dig idag kunskap om det söta vita vinet Sauternes.

SAUTERNES

Förslag på tre olika sauternes, två från ordinarie sortiment och en tillfällig.

Gemensamt för dem alla tre är att de bör serveras vid cirka 8-10°C till desserter, grönmögelostar eller ankleverpaté/feta patéer. De innehåller mycket socker (ca 100-150 g socker/liter) och har en hög syra vilket gör att de passar bra för lagring. De är också gjorda på de gröna druvorna sémillon och sauvignon blanc och gyllengula i färgen.

Château Rieussec 2010 (nr 91184) 342 kr (375 ml), 664 kr (750 ml)
Nyhet på Systembolaget från den 1 augusti 2013.
2010 är en riktigt bra årgång för Sauternes och vinerna är av hög kvalitet. Den här har en intensivt söt smak med aromer som mandelmassa, aprikosmarmelad och marsipan samt en något bränd (men angenäm) ton.

Castelnau de Suduiraut 2007 (nr 3690) 159 kr, 375 ml
Ett riktigt bra vin i Systembolagets ordinarie sortiment. Man hittar aromer som t.ex. fat, honung, aprikos, mandelmassa, saffran och kokos.

Château Grillon 2010 (nr 4115) 128 kr, 375 ml
Den här vinet passar även bra att dricka till fruktdesserter (såvida desserten har en syrlighet i sig) och andra lagrade ostar. Den är mycket söt och även här finns aromer som fat, torkade aprikoser, botrytis och honung samt pomerans.


Alkoholfritt
ToselliSpumante (nr 1996) 34 kr, 750 ml
Ett sött mousserande vin från Italien som delvis är gjort på avalkoholiserat vin från druvan muscato,  vilket gör att drycken får en ganska aromatisk arom. Utöver detta hittar man päron, honung och fläder i doft och smak. Serveras väl kyld till exempelvis frukt- och bärdesserter.

http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-mat-och-dryck/Sot-kandis-med-brett-anvandningsomrade/