HÖKERUM

Medeltida borg i Hökerum fascinerar

1:34 min

Idag besökte experter från Länsstyrelsen och Lödöse museum den återupptäckta fornminnesplatsen nära Hökerum. En borg som kan vara Sverigeunik har kommit i dagen igen sedan markägaren röjt i området.

Intresset är stort för vad man tror är en "Motte and Bailey-borg" - en borgtyp som hittills inte upptäckts i Sverige. Det berättar arkeologen Mats Hellgren från Lödöse Museum.

– Så vitt jag vet finns det ingen sådan i Sverige. Det finns ett par stycken i Danmark och de är väldigt vanligt förekommande i England, Tyskland och Frankrike, men den här ska vara den enda som finns i Sverige, säger Mats Hellgren.

Men varför, varför gjorde man en sådan anläggning här?

– Ja, det är en bra fråga. Det är ju en ganska bastant anläggning för sin tidsperiod. Det tyder ju på ett kontaktnät mot kontinenten på något sätt, säger han.

Henrik Zedig från Länsstyrelsen. Vad säger du om vad du sett här idag?

– Jättespännande och ganska unikt för Sverige. Jag har aldrig sett så här många medeltida anläggningar nära varandra, säger han.

Det tycks finnas intresse av att utforska ytterligare vad som döljer sig i området, men något stor utgrävning blir det inte frågan om.

Sedan är det ju frågan om finansieringen också. Men markägaren Lars Lidar är ändå optimistisk.

– Det är jättekul att höra deras intresse för marken. Förhoppningen är väl att man ska kunna se en datering till att börja med, säger Lars Lidar.