Ydre

Naturum Sommen hotat efter indraget bidrag

1:49 min

En av de största turistattraktionerna vid sjön Sommen, nämligen Naturum Sommen vid färjeläget på Torpön, riskerar att försvinna till nästa sommar. Orsaken är att den största finansiärerna, stiftelsen Sommen, hoppar av.

Vid Naturum Sommen får man veta allt om Sommen och bygden runt om sjön.

Det ligger vackert vid norra änden av Torpön, en bit bort finns den lilla bilfärjan över till Blåvik. Här finns även en restaurang och en camping. På sommaren är det ett mycket rikt båtliv på sjön och varje år besöks Naturum av cirka 30 000 personer.

Naturum Sommen får pengar från Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och stiftelsen Sommen. Men för ett par veckor sen meddelade stiftelsen av pengarna är slut och man drar tillbaka sitt stöd. Ett dråpslag mot verksamheten.

- Utbudet vi har här kommer att försvinna. Möjligen kommer en permanent utställning att finnas kvar men intresset kommer att försvinna när det inte sker någon utveckling, säger Amders Paulsson, vikarierande föreståndare för Naturum Sommen.

Men Anders Paulsson ger inte upp. Nu tänker han kalla samman kommunalråden i kommunerna runt sjön till ett möte i oktober. Förhoppningen är att man ska hitta en lösning så verksamheten kan leva vidare.

- Vi får kämpa vidare och ta kontakten med kommunerna och presentera alternativ och förslag och hoppas att det finns intresse att driva det här vidare, säger Anders Paulsson.

Dan Segerson
P4 Jönköping

dan.segerson@sverigesradio.se