Ett år till valet: Debatt om ekonomin

17 min

Hur ska det gå med Sveriges ekonomi framöver? Det är en av de frågor som väljarna funderar mest över inför valet. Vi lät Tomas Tobé (M) och Ulla Andersson (V) debattera.

Den 14 september 2014 går svenskarna till valurnorna. Men vilka kommer vi välja att styra landet under de kommande fyra åren? Och vilka frågor är avgörande när vi gör våra val.

Enligt en sifo-undersökning från i somras är de viktigaste frågorna för svenskarna inför valet: Skolan, jobben, sjukvården och landets ekonomi.

I går presenterade finansminister Anders Borg budgetpropositionen för förra året. Bland annat fanns där ett femte jobbskatteavdrag.

– Jag tror att det viktigaste, förutom att man får behålla mer av lönen när man jobbar, är att vi gör rätt insatser som är jobbskapande. Vi har ju, trots att vi har en tuff tid, sett till att 3200 fler personer arbetar sedan 2006, säger Tomas Tobé (M).

– Man måste inse att den här politiken inte har lett till det man påstår, att fler ska komma i arbete. Det är faktiskt en lägre sysselsättningsgrad, säger Ulla Andersson (V).

– Även de som har arbete kan bli sjuka och arbetslösa. De flesta känner nog någon som är sjuk, arbetslös eller föräldraledig och tycker att även de ska behandlas med värdighet och känna en ekonomisk trygghet.