Flakeböle/Kalmar

Åklagaren vill se psykundersökning – advokaten hävdar alibi

5:39 min

Den 55-åring som misstänks för dubbelmordet på Öland föll i gråt under rättegångens sista del på fredagen. När rättens ordförande Conny Jörneklint frågade om 55-åringen hade något att kommentera efter slutpläderingarna började han att gråta. "Jag har inte gjort det" sa han.

-- Jag har varit dömd av alla nu i sex, sju år för allt som har hänt. Men de har inte kunnat peka på något jag har gjort, sa 55-åringen.

55-åringen har känt sig dömd på förhand och under slutpläderingarna i dag nämnde också hans advokat hur 55-åringens agerande har blivit bedömt. Vad han än har gjort har det tolkats till hans nackdel, menade Claes Möllersten.

"Inte något större känslomässigt engagemang"

Under förhandlingarna har 55-åringen gråtit, ofta när hans familj har kommit på tal. Men han har också följt med i förhandlingarna och antecknat under tiden. Och även åklagare Thomas Hagman tog upp 55-åringens agerande under rättegången i sin slutplädering.

– Förutom att han gråter ibland så ger han inte något större känslomässigt engagemang och jag tänker ibland att det känns som att vi satt här och avhandlade något mycket mindre allvarligt brott än mord, sa Thomas Hagman.

Agerade upprört

Åklagare Thomas Hagman menar att bevisningen är mycket god. Blodstänket från den mördade mannen på 55-åringens hagelgevär är det starkaste beviset. Ett vittne har också sett 55-åringens bil på vägen mot Flakeböle under luciaeftermiddagen och hans mobiltelefon varit avstängd under kvällen.

Efter det som åklagaren hävdar är tidpunkten för mordet har han agerat upprört när han ringde till en bekant och bad att få låna pengar. Allt det här vid sidan om att 55-åringen haft stort behov av pengar i mitten av december menar åklagaren bevisar mannens skuld.

Vill se psykundersökning

– Jag anser att bevisningen är tillräcklig för att meddela en fällande dom. Med tanke på den allvarliga brottsmisstanken och typen av brott så är det väl lämpligt att han underkastas en psykiatrisk undersökning, sa Thomas Hagman.

Men 55-åringens advokat Claes Möllersten hävdar att 55-åringen är oskyldig. Åklagarens yrkande på att 55-åringen ska genomgå en psykiatrisk undersökning är ingenting som han vill kommentera. Under sin slutplädering kritiserade han åklagarens beskrivning av brottet.

– Det är väldigt mycket vi inte vet och han har spekulerat vilt utan att kunna förankra det i den bevisning som har presenterats, sa Claes Möllersten.

Har alibi enligt advokaten

Claes Möllersten menade istället i sin slutplädering att 55-åringen i själva verket har alibi eftersom brottet, enligt advokaten, inte begicks förrän efter klockan sju på kvällen då flera vittnen hört skott i området.

– Tre personer oberoende av varandra har hört hagelskott vid en tidpunkt då det inte ska höras hagelskott. Polisen har inte kunnat förklara det och åklagaren bara viftar bort det. Men när vi nu vet att det har avlossats skott så är det självklart att det hör i hop och att de avlossats vid en tidpunkt där min klient inte kunnat gjort det, det ger honom alibi, sa Claes Möllersten.

Ifrågasätter blodspåret

Ingenting binder 55-åringen direkt till mordplatsen, menar advokaten och avvisar också åklagrens viktigaste tekniska bevis som utgörs av blodstänket på 55-åringens gevär. Det måste inte alls ha kommit dit vid mordtillfället, bara för att det finns på 55-åringens vapen behöver inte han ha hållit i det vid mordet. Istället kan det ha suttit där mycket länge, även om SKL under gårdagen menade att det är osannolikt att blodet funnits där under decennier. En tes som försvaret lagt fram.

Försvaret: Kan ha varit flera gärningsmän

Claes Möllersten menar istället att flera gärningsmän kan ha begått brottet.

– Det har flyttats ett skåp som en ensam person inte kan flytta på , så därför ligger det nära till hands att tro att flera personer varit där.

"Det är inte klokt"

För de anhöriga till det mördade paret har rättegången varit plågsam. Kerstin Skoglund som är den mördade mannens mamma är övertygad om att rätt person är åtalad och har suttit med under hela rättegången:

– Jag försöker titta på honom för att möta hans blick, men två gånger en halv sekund har jag mött hans blick. Det är för svårt att se mig tror jag. Det är meningen, det är därför jag sitter här för att han ska ta sitt förnuft till fånga och erkänna. När han ser sina vänner, det är inte kokt, säger Kerstin Skoglund.

Tingsrätten har ännu inte beslutat om den misstänkte 55-åringen ska stanna kvar i häkte eller släppas på fri fot. Ett sådant beslut kommer senast fredag eftermiddag.