
Svenska klimatforskare vill ha betalt för sitt arbete
Om en vecka publicerar FN:s klimatpanel IPCC den första delen av sin nya klimatrapport i Stockholm. Hundratals forskare sammanställer kunskapsläget kring den globala uppvärmningen. Sverige bidrar med 9 huvudförfattare, som i de flesta fall lagt månader av jobb på sin fritid eftersom de inte får något betalt. Det har gjort det svårt att hinna med säger flera av de svenska IPCC-forskarna, bland andra professor Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet.
– Jag får använda min fritid, min chef godkänner inte att jag lägger 15 % av min arbetstid på IPCC-arbetet, vilket innebär att jag måste använda semestertid. Det kan också hända när det gäller kritiska saker som man måste göra en viss tid, så kunde jag inte göra det för man har ju ett arbete att utföra på jobbet, säger professor Deliang Chen.
Vetenskapsradion har frågat Sveriges nio huvudförfattare och ingen har fått annat än resor och hotell betalda av staten för sitt IPCC-jobb för Sverige. Ett mindre anslag från forskningsrådet Formas har gått till två koordinerande huvudförfattare, men det motsvarar bara en bråkdel av arbetstiden på runt 10-15 timmar i veckan under tre år.
En majoritet anser att det vore önskvärt om Sverige följde Tysklands exempel och betalade för forskarassistenter som kan avlasta de nationella IPCC-författarna så att de slipper göra jobbet som ett gratis hedersuppdrag. Det handlar om att gå igenom tusentals forskningsartiklar, besvara hundratals frågor och invändningar och sammanfatta resultatet på ett korrekt och begripligt sätt.
Flera av de svenska IPCC-forskarna säger till Vetenskapsradion att de upplevt att jobbet blivit splittrat för att de inte kunnat koncentrera sig på uppgiften under längre tid.
– Naturligtvis så skulle vi ju kanske gärna vilja ge ett bidrag på något bra sätt, men det är fortfarande så att vi ser det som frivilligt och att man har ju en tjänst på universitetet. Jag menar att det här ska också ge ett bidrag till deras arbete, man ska inte enbart se det som en pålaga.
Vetenskapsradion
johan.bergendorff@sr.se