Många lämnar Pennygången inför renoveringarna

1:35 min

Bara ett fåtal hyresgäster bor nu kvar i de 54 av Stena fastigheters 700 lägenheter på Pennygången i Göteborg, som skall renoveras i en första etapp. Fastighetsägarens planerade renovering av hela området för med sig mycket stora hyreshöjningar för de boende.

– Detta är ju en attack på människors grundtrygghet. Var ska jag bo, hur ska jag bo. Situationen har blivit svår för dessa människor, man ger upp och flyttar, säger Daniel Carlenfors i Nätverket för Pennygångens framtid.

Enligt Daniel Carlenfors så bor bara sju hyresgäster av femiofyra kvar i dom lägenheter som ingår i Stena fastigheters Etapp 1 av renoveringsprogramet för Pennygången.
Renoveringsprogrammet är indelat i 15 etapper som ska vara klara 2017.

Nu närmast väntar alla parter på att Hovrätten ska avkunna dom och ge Stena fastigheter klartecken att börja renovera bostadsområdet, som totalt innehåller cirka 700 lägenheter.

Daniel Carlenfors på Nätverket för Pennygångens framtid tror inte att Hovrätten kommer att gå på hyresgästernas linje.
Han räknar kallt med att Stena fastigheter kommer att få börja sitt renoveringsprogram så fort Hovrätten sagt sitt.

För nätverket och de boende som inte vill ha renovering har överklagandet till Hovrätten mest varit ett sätt att vinna tid.

– Det är viktigt att vinna tid, vi får ju ut vårat budskap och kan skapa opinion även utanför Göteborg. Allt detta sätter ju press på Stena, framförallt på deras varumärke som dras i smutsen så länge den här konflikten håller på.

Så vad återstår sedan för möjligheter för hyresgästerna på Pennygången ni har tidigare talat om någon form av civil olydnad?

– Det har vi funderat på ja. Men jag säger inte mer om detta nu. Stena fastigheter ska ju inte redan nu få reda på våra kommande åtgärder, säger Daniel Carlenfors.

Stena fastigheters VD Bengt Gustafsson säger så här om de hyresgäster som fortfarande bor kvar.

– Vi hoppas givetvis finna bra lösningar för de familjer och personer som bor där. Det är det vi jobbar för, att hitta bra lösningar för alla.

Om det skulle vara tal om civil olydnad, vad kan hända då?

– Det vet ju inte vi vad som kan hända. Hovrätten får först och främst ta sitt beslut och sen försöker vi hitta bra lösningar för var och en, säger Bengt Gustafsson.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se