C:s partistyrelse fick backa om anhöriginvandring

1:40 min

Centerpartiet stödjer nu att invandrare ska få rätt att ta hit fler anhöriga. Men partistyrelsens förslag att den som tar hit till exempel sin mormor eller farmor själv ska betala kostnaden för sjukvård och åldringsvård röstades ned av den pågående centerstämman, efter livlig debatt i går kväll.

Debatten var alltså livlig inför omröstningen och Gösta Gunnarsson från Östergötland var en av dem som fällde partistyrelsen:

– Vi måste se till att alla som kommer till Sverige behandlas helt likvärdigt, kommer de till Sverige och vi tar emot dem måste de också få uttnyttja de regler som finns för svenskar. Vi kan inte ha ett A- och ett B-lag här, det känns helt fel när vi pratar om all människors lika rätt och värde, sa Gösta Gunnarsson.

Centerledningens förslag var alltså att äldre släktingar ska få rätt att komma till Sverige, Men sjukvård och äldreomsorg ska betalas av den invandrare som tar hit dom. En försäkring skulle kunna klara kostnaden förklarade partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson:

– Fundera på möjligheter hur man kan lösa finansieringen, kanske kunna ha ett erbjudande där familjen får stå för kostnaden och vara beredd att ta hand om den äldre under de sista åren. Och även öppna för försäkringsmöjligheter.

Eva Maj Karlsson från Vindeln ställde från talarstolen frågan hur många av de församlade centervännerna som har en privat sjukförsäkring?

– Det var inte speciellt många händer och de förväntar vi oss att våra nya svenskar ska ha, de vi vill ha hit. Jag tycker det stämmer väldigt dåligt med det som vi i Centerpartiet står för; det vill säga att all ska vara välkomna, förtydligade Eva Maj Karlsson i sitt debattinlägg.

Rasmus Persson från Örebro var en av dem som pläderade emot partistyrelsen.

– Vad händer på sjukhuset när premien inte är betald, får man då ingen sjukvård -ska man skickas hem? Nej, bifall till kommitténs förslag, någon anständighet i anhöriginvandringe ska det också vara här, konstaterade Rasmus Persson

Stämman röstade alltså emot partistyrelsens förslag och nu är Centerpartiets linje att även äldre släktingar som mostrar och fastrar kan återförenas med sina familjer i Sverige utan sämre villkor än andra invandrare.