Homosexuella och frånskilda välkomnas av påven

2:00 min

Påven Franciskus vill att den katolska kyrkan ska bli mer öppen och en kyrka för alla, även för frånskilda, homosexuella och kvinnor som har gjort abort. Sex månader efter att han tillträdde, säger påven att han vill öppna kyrkan även för dem som tidigare inte har känt sig välkomna.

Kyrkan ska inte vara en krets för utvalda, utan ett hem för alla, förklarar påven Franciskus i intervjun, som är som en programförklaring.

Kyrkan ska inte haka upp sig på detaljer, utan vara som ett fältsjukhus efter slaget, säger han. Kyrkan ska läka sår och visa barmhärtighet och öppenhet, även för en kvinna som lever med bördan att ha gjort abort eller för en homosexuell, som söker Gud.

Kyrkans fokus ska ligga på att sprida evangelium är Fransiskus budskap och inte på att till exempel fördöma preventivmedel.

Intervjun kommer förmodligen att kritiseras av konservativa inom den katolska kyrkan, som till exempel av de som engagerat sig i anti-homoäktenskapsrörelsen i Frankrike, men att påven Franciskus mest möter positiva omdömen är tydligt. 

Rafaela, en ung kvinna från Salvador de Bahia i Brasilien, var häromdagen framför katedralen Sacre Couer i Paris.

– Jag hoppas just på att den nye påven ska vara banbrytande och förändra, säger hon.

Gordon Allen från San Francisco är imponerad över hur Franciscus för kyrkan in i modern tid.

– Jag tycker han gör ett bra jobb, när han tar kyrkan in i 2000-talet, säger han. Han inkluderar folk i periferin av katolicismen.

– Jag uppskattar att påven rör sig ute bland vanligt folk, som hon den polska 16 åringen Patricia, går i katolsk skola i Madrid.

Påven Franciskus befäster med intervjun bilden, som många hunnit få, av en annorlunda påve med en enkel och avskalad stil och en tillåtande syn på sina medmänniskor.