Kulturdebatten frånvarande i tyska förbundsvalet

3:01 min

I helgen går tyskarna till val, och som vanligt står kulturfrågorna inte särskilt högt på agendan. Vilket Rüdiger Schaper, kulturchef på dagstidningen Tagesspiegel, inte är särskilt upprörd över.

Rüdiger Schaper tar emot i en ekande korridor på Tagesspiegels kontor i centrala Berlin och han säger:
- Jag har egentligen ingen bra känsla i kroppen när kultur blir ett ämne i valrörelsen.

Hur menar du då? undrar jag.

- Jo, de gånger den har blivit det är det alltid i negativ bemärkelse, under dåliga tider pekas kulturen ut och kostnaderna ställs mot social satsningar. I denna valrörelse finns den inte alls och det trots att vi har en kulturminister som de flesta konstnärer inte tycker om men som tack vare sin närhet till Angela Merkel lyckas få fram pengar, mer än tidigare år, och då blir det inte mycket till debatt säger Rüdiger Schaper.

En annan sak som komplicerar frågan i Tyskland är skillnaden mellan staten och delstaterna - förbundsländerna. Av de totala offentliga utgifterna för kultur i Tyskland står staten bara för 15 %, resten står kommuner och delstater för och det gör också att kulturen spelar en liten roll under förbudsdagsvalkampen.

Författaren Ingo Schulze hör till Tysklands mest uppmärksammade och översatta. Hans Simple Stories blev en av de första romanerna från en författare uppvuxen i öst som beskrev det gamla och det nya Tyskland. Jag träffar honom på ett café i trendiga Prenzlauer Berg, Schulze suckar lite över detta och berättar om en handfast politisk handling bland författare i valrörelsen.

- Jag och en grupp kollegor uppvaktade kulturminstern i går med en protest mot hur regeringen beter sig med anledning av NSA:s spioneri mot det tyska folket, men ingen tog emot oss. Merkel har ju en ond gåva som gör att hon inte ger sig in i diskussioner utan bara låter det vara, hon sa tidigare att NSA-spioneriet fick hon reda på genom en tidningsartikel, ja då kan man ju säga att hon läser åtminstone tidningar.

- Men det är förstås en oförskämdhet säger Ingo Shulze. Som också säger att nej nån kulturdebatt det har han inte upptäckt i valrörelsen men detta med friheten och övervakningen tycker han är en oerhört viktig kulturfråga som inte diskuteras alls.

Ingo Schulze uppmanar till en röst på die Linke, vänsterpartiet med rötter i DDR:s gamla kommunistparti.

- Ja det är märkligt, mina gamla värsta fiender och så skrattar han. Men vad gäller anslag till kulturen så är de flesta partier ok ingen vill dra ned drastiskt på kulturen. Jo kanske de gröna, de skulle jag inte lita på i kulturfrågor. De vill bara ha lokala stadsdelsfestivaler.

Rüdiger Schaper från Tagesspiegel säger ja valet är ju klart det blir Merkel, möjligen kan det spännande bli med vem, men så är det vi har nu en drottning och många är lugnade av det faktumet säger Tagessiegels kulturchef en aning ironiskt.