KULTUR

Nytt industrimuseum i Gustafs

6:17 min

Redan på slutet av 1800-talet började man tillverka ramlister i Mora by.  I helgen är det invigning av ett industrimuseum på Lundgrens i Gustafs där man kan få beskåda och lära sig mer om detta hantverk. 

Listerna och kornischerna som tillverkades på Lundgrens Ramlist i Mora by återfinns över hela världen, bland annat på Buckingham Palace och i Vita huset. Tillverkningen i Gustafs lades ner 1999 och flyttades till Tranås.

– Då tyckte kommunen att man borde göra ett industrimuseum i fabriken som i folkmun alltid hetat Lundgrens, säger Barbro Johansson, som själv jobbat i 43 år på företaget.

 Numera är hon ordförande för Lundgrens Vänförening och är en av flera som lagt ner 25 000 timmars ideellt arbete för att få till stånd ett museum. Mats Bergkvist berättar att man tagit hjälp av ny teknik för att besökarna ska få ta del av hur hantverket gick till.

– Genom att trycka på Ipads som sitter uppsatta på väggarna kan man till exempel få se hur det gick till att göra en fin guldram. Det är samma gamla hantverk som används än idag, säger han.

Invigningen börjar på lördag klockan tre då det bjuds på tårta och kaffe. Sen blir det invigningstal av Ann-Britt Grünewald  och musik. Museet är även öppet på söndag.

– Och för grupper är det öppet när som helst. Man får bara ringa och förboka, säger Barbro Johansson.

Anna Bäcksholm

anna.backsholm@sverigesradio.se