Personligt

Sakristian användes som läkarmottagning

21 min

När Solvig Ahlgren från Karlskrona en tidig morgon i mars månad 1995 som vanligt satte på Radio Blekinge fick hon höra att fler än 100 utvisningshotade flyktingar som flytt kriget på Balkan tagit sin tillflykt till Tyska kyrkan. Då ringde hon direkt och hörde efter om hon kunde hjälpa till. Och hon blev kvar i en månad.

Solvig Ahlgren är född på BB på Möllebacken i centrala Karlskrona. I hennes ådror rinner cirkusblod, men idag är det ganska utspätt.

Även om hon inte känner att hon har cirkus i blodet så är hon enligt egen utsago en teaterapa. I PRO drog hon tillsammans med Christer Peters igång en teatercirkel och sen blev det turné.

Hon har stickat sedan hon var i tvåårsåldern. Hennes stora intresse har varit sömnad och hon har sytt och broderat och utbildat sig till sömmerska och arbetat med det i många år.

Hon har fyra barn, nio barnbarn och åtta barnbarnsbarn som får ta del av hennes handarbeten, för hon broderar fortfarande.

Solvig Ahlgren är en av de äldre i Blekinge som fått hjälp av en äldrelots. Många äldre hamnar i kläm när de har olika sjukdomar och behöver hjälp på olika områden. Och ingen ser helheten. För att se om man kunde hjälpa de här äldre tillsattes äldrelotsprojektet under tre år där många äldre fått hjälp, både med medicinska som praktiska problem. Och Solvig kan inte nog prisa sin äldrelots som hon fått så mycket hjälp av.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se