Blekinge

Missing People får hjälp av avancerad GPS-teknik

1:21 min

Missing People Sweden får nu en avancerad och specialanpassad GPS-teknik för att kunna göra ännu bättre och mer täckande skallgångar efter försvunna personer.
– Det blir en fantastisk stor skillnad, säger Anna De Limoné från Missing People i Blekinge.

Det handlar om GPS-spårsändare som bärs av personerna på kanterna i en sökpatrull, och de registrerar exakt vilka områden som sökts av.

 – Vi ska få dem nu under hösten och det kommer bli en fantastisk stor skillnad, det blir en stor hjälp för oss allihopa, säger Anna De Limoné från Missing People i Blekinge, till P4 Blekinge.

Följa varje steg
Tidigare har skallgångarna skett med hjälp av karta och penna. Men nu är det alltså gps-sändare och dator som kommer få en större roll. Varje steg registreras och på datorn går det att följa exakt hur patrullen rör sig, något som imponerade på Anna De Limoné när de fick testa tekniken.

– Vi såg när någon gick utanför området som vi markerat och då kunde vi ringa till dem och säga åt dem att backa tillbaka.

Bättre sökningar
Förhoppningen är alltså att skallgångarna blir ännu mer täckande och precisa. 

– Nu kan vi se var vi sökt och var vi inte har sökt, säger Anna De Limoné.  

Allt fler företag hjälper till
GPS-tekniken kommer från företaget North Tracker AB som har utvecklat tjänsten specifikt åt Missing People Sweden och Anna De Limoné berättar att ju mer uppmärksamhet frivilligorganisationen får desto fler företag är det som vill hjälpa till och sponsra.

– Vi har till exempel blivit sponsrade med västar, ficklampor och krishantering. Vi har även nyligen fått sponsrat med en lokal, vilket jag är superglad för, säger Anna De Limoné från Missing People. 

Den nya lokalen finns i gamla militärhemmet vid Stortorget i Karlskrona.