KRAMFORS

Ökad beredskap i översvämningsområdet

1:04 min

Polisen har ökat beredskapen för att kunna ta sig fram snabbt trots översvämningar och bortspolade vägar. Man kommer att ha patruller i både Sollefteå och Kramfors i helgen för att vara säker på att kunna rycka ut.

Räddningstjänsten är också beredda att hjälpa ambulansen att ta sig fram. Bland annat har man en bandvagn placerad i Kyrkdal, säger Mats Granath som är räddningschef i Kramfors.

Sen lunchtid är läget i Kramfors kommun ansträngt men stabilt, säger kommunchef Peter Carlstedt. Nu under eftermiddagen har regnet lättat och vattennivåerna i kommunens dammar ligger stilla. Bevakningen av dammarna som Kramfors kommun ansvarar över kommer fortsätta i kväll och under natten. Samtidigt har hemtjänsten i Kramfors haft problem under eftermiddagen att ta sig fram till alla. Men sammantaget är läget lugnare, säger Peter Carlstedt:

– Det går åt rätt håll nu. Det har slutat regna och vattnet sjunker sakta undan, säger kommunchef Peter Carlstedt.

Läget på vägarna är fortfarande problematiskt. Störst problem orsakar rasen på riksväg 90 mellan Bollstabruk och Sollefteå och även rasen på delar av länsväg 335 vid Sånga Kyrka, mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Räddningstjänsten har svårt att överblicka alla skador i samband med regnovädret i Kramfors och Sollefteå. Därför kommer en polishelikopter att hjälpa till att  överblicka översvämningsläget från luften i eftermiddag.

De trasiga vägarna gör att folk har svårt att ta sig till jobbet. Tommy Isosalmi i Para till exempel har sin på ena sidan vattendraget och bilen på den andra:

– Just nu har jag bilen parkerad vid Sånga kyrka. Jag funderar på att bygga en liten bro över forsen. Men idag blev jag hemma, säger Tommy Isosalmi.

Vattennivån i Grössjödammen har sjunkit 10 centimeter sedan igår kväll, säger Börje Huss på Kramfors kommun som varit där och kontrollerat läget under förmiddagen. Igår eftermiddag befarade man att det fanns ett risk att dammen skulle kunna brista.

– Det ser jättebra ut nu, säger Börje Huss vid Kramfors kommun. Om det inte kommer mer regn nu är nog det värsta över.