Falköping

Stort intresse för hur man restaurerar sin jordkällare

1:44 min

Många trender idag tyder på att vi vill tillbaka till det gamla. Vissa bakar surdegsbröd, andra saftar och syltar. Men kanske är det nya att ha en egen jordkällare. Utanför Gudhem hålls just nu en kurs i hur man restaurerar en sådan och intresset när det var öppet hus var stort.

– Vi har märkt under de sista åren att det finns ett jättestort intresse för jordkällare. Vi var inte förberedda på det här intresset. Jättemånga vill restaurera dem, säger Ann-Charlott Hajdu-Rafis från Länsstyrelsen som är kursansvarig.

Det finns många jordkällare i Skaraborg, de flesta byggdes troligen på 1800-talet. Men de slutade användas när vi fick in kyl och frys i hemmen. Men nu vill alltså många börja använda de igen. Ann-Charlotte Hajdu-Rafis tror att det beror på en ökad miljömedvetenhet.

– En tanke kan vara ett stort intresse för vart maten kommer ifrån, man vill kanske köpa närproducerad mat, kanske i större omgångar. En jordkällare kan man ju få in väldigt mycket i, säger Ann-Charlotte Hajdu-Rafis.

Kursen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Göteborgs universitet. De vill att fler ska lära sig de gamla kunskaperna om att rusta upp jordkällare. Men eftersom det inte finns någon i Sverige som kan tekniken, fick man ta dit en norrman, Espen Marthinsen som fick hålla i kursen.

Okänd kunskap
Under visningen var det många som tog chansen att ställa frågor. För de här kunskaperna finns inte nedskriven på många ställen. Men nu gör man i alla fall försök att dokumentera arbetet och en av de som hjälper till med det är Pontus Karlsson. Han går bygghantverksprogrammet i Mariestad och gör praktik här för att lära sig det gamla hantverket. Han har märkt att allt fler vill lära sig äldre metoder.

– Överlag så är det väldigt mycket tillbaka till så som det var förr, för att man vet att det funkar. Det märker jag även på skolan att intresset för gamla hantverk har ökat jättemycket, säger Pontus Karlsson.