Smedstorp

Springer för sonens hjärta

1:29 min

När Gael Joly från Smedstorp fick en son med ett allvarligt hjärtfel började han springa. Nu är han på väg mot Venedigs Marathon, men också mot att samla in över 40 000 kronor åt hjärtsjuka barn. Därför arrangerar han nu Hjärtebarnsloppet.

-Sen Viggo föddes har jag alltid tänkt att jag ville ge mitt hjärta till honom, men det går ju inte. Men så kom jag på att jag kunde koppla min löpning till att samla in pengar för hjärtsjuka barn, berättar Gael Joly som samma kväll startade en insamling på Charity Storm.

Då ska man veta att Gael förr inte ens gillade löpträning. Men när sonen Viggo föddes med ett mycket allvarligt hjärtfel och flera månader tillbringades på sjukhus kände Gael ett behov av att börja träna. Inte bara för att bli av med lite övervikt.

- Vi visste inte hur det skulle gå för honom och var väldigt oroliga. Jag kände att jag ville vara stark för honom. Vi är friluftsmänniskor och vill kunna ta med oss Viggo ut på skidor eller till skogen, förklarar Gael som är född i Frankrike men som bott i Sverige ett par år nu.

Nu har han gått ner i vikt, blivit snabb i spåren och mår bättre både fysiskt och psykiskt. Efter att ha anmält sig till Venedigs Marathon kom han på att han ville samla en krona för varje meter han ska springa där till Hjärtebarnsfonden. Det är 42 195 kronor som ska in.

För att nå det målet arrangerar han nu Hjärtebarnsloppet den 5 oktober - ett lopp runt Gårdlösaleden med start i Smedstorp på Österlen där startavgiften går till hans insamling. Avgiften är från 50 kronor men den som vill får ge mer. Hittills har han fått in nära 16 000 kronor.