Stort konstpris till Renata Lucas

Årets Absolut Art Award går till en brasiliansk konstnär som vill skapa ett "fragmenterat och upplöst nytt museum". Renata Lucas, född 1971, får ta emot en prissumma på omkring 170 000 kronor tillsammans med en budget på upp till 860 000 kronor för att förverkliga sin dröm.

Konstpriset instiftades 2009 för att fira den 30 år långa alliansen mellan spritmärket och konstvärlden. I år bestod juryn av idel namnkunniga konstkuratorer och konstnärer, bland andra Maria Lind från Sverige, Susan Hiller från USA och utställningen Documentas tidigare konstnärliga ledare Carolyn Christov-Bakargiev.

I år delades priset för första gången också ut i kategorin konstskribenter. Vinnaren i kategorin, Coco Fusco från New York, fick ta emot 170 000 kronor och får förfoga över en budget på upp till 215 000 kronor för att skapa en ny publikation där hon vill analysera den kubanska performancekonstens samtida metodologi.

Renata Lucas, som vann konstkategorin, har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen tidigare. Hon har gjort sig känd för att subtilt ändra på redan befintliga miljöer; exempelvis genom att ersätta asfalten i en vägkorsning med plywood.