EU-kritiskt brittiskt parti hot mot Cameron

1:28 min

Det EU-kritiska brittiska "självständighetspartiet" håller för närvarande sin kongress i London. Partiet har stark medvind i opinionen, och är det största hotet mot premiärminister David Camerons chanser att vinna nästa val.

Partiledare Nigel Farage möttes av applåder och jubel när han kritiserade EU och invandringspolitiken.

– Låt oss göra valet till europaparlamentet till en folkomröstning. Så vi kan säga vad vi tycker om EU och om öppna gränser, säger Nigel Farage.

Han sammanfattar därmed kärnan i partiets politik i en mening: Storbritannien ut ur EU och stopp för det partiet anser är en okontrollerad massinvandring.

Hans parti, Ukip – som översatt heter Storbritanniens självständighetsparti – är just nu det största hotet mot premiärminister David Camerons möjligheter att behålla regeringsmakten efter nästa val.

Ukip har vuxit kraftigt i opinionsundersökningarna. Och den största andelen av de nya sympatisörerna kommer från Camerons konservativa parti, Tories.

Cameron har tappat drygt var femte väljare under lite mer än ett år.

Det finns opinionsundersökningar som visar att Ukip kan bli det största partiet bland britterna i vårens val till europaparlamentet på sitt budskap om att Storbritannien bör lämna EU så fort som möjligt.

Partiet har än så länge knappast någon chans i ett brittiskt parlamentsval. Det brittiska valsystemet ger parlamentsplatsen i varje valdistrikt till det parti som får flest röster – och i de flesta distrikt är det långt kvar dit för Ukip.

Men partiet spelar ändå en stark roll i brittisk politik – både de övriga partiernas hårdare ton i invandringsdebatten och David Camerons löfte om en folkomröstning om EU efter nästa val anses bero på Nigel Farage och hans parti.