2013-09-22

Vemod populärast på Svensktoppen

Sedan början av september har Svensktoppens lyssnare röstat om vilken låt de tycker har den bästa texten någonsin. De tre låtar som fått flest röster är ”De sista ljuva åren” med Lasse Stefanz & Christina Lindberg, ”Jag och min far” med Magnus Uggla och ”Om du lämnade mig nu” med Lars Winnerbäck och Miss Li.  

– Helt tydligt är det vemodiga texter på svenska som går bäst hem hos publiken. Det är också intressant att ”Du är min man” som förra året överlägset vann omröstningen om bästa låt någonsin på Svensktoppen, inte finns med i toppskiktet. En annan liten skräll är att en så pass ny låt som ”Jag och min far” fick så många röster, kommenterar Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen

Här är de tre låtarna som fått flest röster presenterade i bokstavsordning: 
 
De sista ljuva årenLasse Stefanz & Christina Lindberg. Text och musik: Christer Eriksson.
Jag och min far Magnus Uggla. Text och musik: Magnus Uggla/Olle Ljungström.
Om du lämnade mig nuLars Winnerbäck och Miss Li. Text och musik: Lars Winnerbäck.

Nu fortsätter röstningen på dessa tre låtar fram till lördag 28/9. Vinnaren presenteras på bokmässan i Göteborg och Sveriges Radios webb på lördag 28/9 samt i Svensktoppens program söndag 29/9 kl. 11.03-12.00 i P4.

Kommentarer från upphovsmännen:
Christer Eriksson/Lasse Stefanz om ”De sista ljuva åren”
”Vi trodde inte att låten skulle bli en sådan succé. Den skrevs för att vi behövde en låt som kunde fungera att sjunga som duett. Idag spelar vi den fortfarande och hela publiken sjunger alltid med, de kan hela texten. Berättande texter om vardagen verkar gå hem. Jag tror att det är rädslan för att bli äldre och hoppet om att få det bra på ålderns höst som berör. Vi är djupt rörda över att lyssnarna har röstat på oss och låten.”
Fakta:
Gick in på listan 1989 och höll sig kvar i 65 veckor. Nådde dock aldrig förstaplatsen utan blev tvåa som bäst. Vid Svensktoppens 40-års-jubileum 2002 röstade lyssnarna fram den till ”Tidernas Svensktoppslåt”. Text och musik: Christer Ericsson.  

Magnus Uggla om ”Jag och min far”
”Det är ju Olle Ljungströms låt från början, men jag har bearbetat originalet och kanske skrivit om ungefär 75 procent av texten. Jag visste inte att Olles pappa levde när jag sjöng in låten, jag skrev min version som en hyllning till min pappa. Den versionen jag gör är mer anpassad till mig. Jag är dock glad att Olle får alla STIM-pengar, det unnar jag verkligen honom, han är en jättegullig kille. Låten är självklar när jag är ute och spelar. Det blir alltid en väldigt annorlunda stämning, publiken blir samlad, går liksom in sin egen sorg på något sätt. Jag har aldrig under mina år varit med om något liknande.” Fakta:
Originalet skrevs av Olle Ljungström, men låg aldrig på Svensktoppen. Magnus Uggla har gjort om både text och musik. Gick in på listan i slutet av 2012 och låg etta i nio veckor, sedan dess har det blivit en andraplats och låten ligger fortfarande kvar på listan. 40 veckor denna vecka. 

Lars Winnerbäck
har tidigare i Svensktoppen berättat så här om bakgrunden till ”Om du lämnade mig nu”.
”Den är lite speciell. Den handlar om något som är svårt att säga, men som låtskrivare kan jag få vara lite feg och istället sjunga om starka känslor. Den är väldigt önskad när jag är ute och spelar och publiken kan texten och sjunger med. Det har dock hänt att jag glöm bort texten själv, sån´t kan hända när man sjunger en låt väldigt ofta.”
Fakta:
Text och musik: Lars Winnerbäck. Gick in på listan hösten 2007 och blev kvar till april 2012, sammanlagt 240 veckor. Den låt som legat näst längst någonsin på Svensktoppen. 21 veckor blev det sammanlagt som etta. Blev ”Årets Svensktoppsmelodi” 2009.

Fotnot: I samband med Svensktoppens 50-års-jubileum 2012 röstade lyssnarna överlägset fram ”Du är min man” med Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholm som bästa låt någonsin på listan. Musik: Benny Andersson Text: Björn Ulvaeus.

Mer info på Svensktoppens hemsida: sverigesradio.se/p4/svensktoppen  

Pressbild:
Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2089997_1333_2000.jpg 

För mer information, vänligen kontakta:
Carolina Norén, producent och programledare carolina.noren@sverigesradio.se
070-215 63 05 

Susanne Tellinger, pressansvarig P4
susanne.tellinger@sverigesradio.se
08-784 65 70 

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen