Dawit Isaak fängslad i 12 år

2:08 min

I dag är det exakt tolv år sen svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades för att han gav ut en tidning. Ikväll hålls en stor manifestation för hans fall och frigivande på Göteborgs Stadsteater. Bland de medverkande är Martin Schibbye som satt fängslad i grannlandet Etiopien, men släpptes efter 438 dagar.

I Eritrea där pressfriheten är bland de sämsta i världen, försöker nu en grupp journalister ge ut en oberoende tidning.

Den underjordiska tidningen heter "Ekon från Forto" och är inspirerad av det misslyckade kuppförsöket i januari i år av ett antal officerare, som ockuperade informationsministeriet i huvudstaden Asmara. Där och på andra platser i landet har det lilla bladet nu spritts.

Undergorund-tidningen görs av en liten grupp journalister inom och utanför Eritrea.

- Vi är medvetna om att nyhetsbladet inte direkt ökar pressfriheten i ett stängt land som vårt. Men det är vårt sätt att hålla hoppet uppe, säger journalisterna i ett pressmeddelande.

Och den stora manifestationen för Dawit Isaak på Göteborgs Stadsteater i kväll har ett liknande syfte, säger Martin Schibbye.

- Man kan ju inte alls jämföra mina och Johans 438 dagar med Dawits nu långt över 4000 dagar i eritreanskt fängelse.

- Men det är ett sätt att samlas och hylla hans mod framför allt - att han valde att återvända och valde att skriva. Och hans kärlek till journalistiken, till landet och till sina medmänniskor. Att den fick honom att återvända och skriva om den verklighet han såg omkring sig.

Och det är av yttersta vikt att fallet Dawit Isaak fortsätter att uppmärksammas, säger Martin Schibbye.

- Det som jag och Johan kände i Kalityfängelset, den största skräcken var ju att bli bortglömd!

Varför är det så svårt att få Dawit frigiven, tror du?

- Eritrea är ett väldigt speciellt land, Eritrea. En mycket stolt nation, som kräver omvärldens respekt. Och det var precis det som Etiopien också ville ha i vårt fall också. Diplomaterna frågade vad hela tiden vad de ville ha, pengar, bistånd, etablering av klädtillverkare som Hennes och Mauritz, eller vad är det?? Och svaret från de etiopiska ledarna var - vi vill ha politisk respekt!

Har de eritrianska ledarna inte fått det i fallet Dawit Isaak då?

- Jag tror alla har sin roll att spela i det här. Det behövs både en opinionsbildande del, som journalisterna kan fylla och en politisk del. Om diplomater och politiker läser vår bok, så kanske det finns frön där till nya idéer, slutar Martin Schibbye