Riksbanken vill få dig att amortera

1:32 min

Riksbanken vill se åtgärder för att få de svenska hushållen att börja betala av på sina höga bolån. Frågan om Sverige bör införa en lag som kräver amortering har riksbankschefen Stefan Ingves tidigare sagt att man inte kan utesluta.

– Jag tror många har varit med om upplevelsen att man går till banken och tar ett nytt lån eller ökar på sitt lån, och diskussionen dyker inte ens upp. Så bara att banktjänstemännen börjar prata med sina kunder om att man har en långsiktig amorteringsplan tror jag kan få en hel svenskar att börja tänka, säger Cecilia Skingsley är vice riksbankschef.

Att svenskarna lånar mycket pengar för att köpa hus och lägenheter, utan att amortera på sina lån, vill Riksbanken se en ändring på.

Finansinspektionen har tidigare sagt att Sverige bör överväga om man ska införa ett lagstadgat krav på att amortera på lånet, om skuldsättningen hos hushållen inte blir bättre.

Även riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare sagt att lagkrav på återbetalning kan vara en nödvändig sista utväg.

Men vice riksbankschefen Cecilia Skingsley håller inte med.

– Jag tror ett lagstadgat amorteringskrav blir lite för stelbent i det här läget. Vi vet att man i vissa delar av livet har lite besvärliga omständigheter när man är föräldraledig, sjuk eller arbetslös och då räcker inte pengarna till för att bedriva en hög amorteringstakt.

Men båda Riksbankstopparna Stefan Ingves och Cecilia Skingsley är ändå överens om att det framför allt behövs en amorteringskultur mellan banker och kunder.

– Om det sker gradvis eller pö om pö på ett sätt för att man löser det hela mellan banker och hushåll så är väl det bra, Om det inte fungerar får man se längre fram hur det ser ut. Det viktiga är att man vänder trenden för hushållens skulder. Det kräver en rad olika åtgärder, säger Stefan Ingves, chef för Riksbanken.