Kalmar

Granskat avlopp visar: en av sju i Kalmar använder cannabis

1:31 min

Det är långt fler Kalmarbor som röker cannabis än vad polis och socialtjänst trott. En kontroll av avloppsvattnet sista helgen i augusti visade att 14 procent av de som är anslutna till reningsverket i Kalmar hade använt cannabis – en jättesiffra i jämförelse med till exempel Gävle.

Siffran kom som en total överraskning för Kalmar kommun:

– De här första värdena är ju väldigt alarmerande, säger Kjell Lindberg som är drogsamordnare i Kalmar kommun.

– Vi har inte kunnat se den här utveckingen när vi tittar på tidigare studier när det gäller skolungdomar. Där ligger vi under rikssnittet, men här sticker vi ut oerhört mycket.

Tog prover var tionde minut

Under en kväll och natt tog reningsverket ett litet prov var tionde minut på det vatten som kom till reningsverket. Sedan skickades vattnet på analys som visar på droganvändandet.

Det här har gjorts tidigare i Gävle. Där visade testet som gjordes i januari att 3 procent av invånarna använt cannabis. Så siffran på 14 procent, alltså en av sju i Kalmar, kom som en chock.

Ska testa igen

Man har funderat på om det kan finnas orsaker som drar upp siffran, som evenemang eller bara att turistsäsongen inte riktigt var slut, och det är redan klart att man ska ta fler sådana här prover för att se om siffran ligger kvar på den enormt höga nivån, eller om den sjunker under hösten och vintern.

Men polisen kommer dessutom att satsa extra mycket för att få ner narkotikaanvändningen:

– Det här kommer att göra att vi måste jobba på hårdare, säger Lotta Petersson som är teamchef på polisen i Kalmar län.