Snart klart att öppna postterminalen i Hallsberg

1:44 min

Nu på söndag startar verksamheten i den nya postterminalen i Hallsberg. Sedan i januari har förberedelserna pågått i den 27 000 kvadratmeter stora byggnaden strax utanför samhället.

Terminalchefen Magnus Larsson är fylld med tillförsikt - och förberedd för oplanerade händelser.

– Eftersom det är en så stor verksamhet så greppar man inte allt i detalj. När man har med människor och maskiner att göra så finns det alltid risker, säger han.

För två år sedan startade bygget av Postens terminal i Hallsberg. Sedan i januari har förberedelserna pågått, maskiner har installerats och personalen kommit på plats. I dag jobbar drygt 100 på terminalen. När allt är klart ska mellan 250 och 300 anställda sköta sorteringen av brev och reklam.

Över 4 000 har sökt jobb i Hallsberg. En tredjedel av de anställda kommer från terminalerna i Karlstad och Västerås som läggs ner.

Posten har också valt att söka personal i grupper som står längre från arbetsmarknaden, bland annat invandrare. I dag har 12 personer ur den gruppen fått jobb. För Posten handlar det om att bli attraktiv som arbetsplats.

– Kan vi spegla samhället  blir vi en attraktiv arbetsplats. Vi ser på saker på olika sätt och kan vi använda det i vår utveckling är det en styrka, säger Magnus Larsson.

Posterminalen i Hallsberg stärket Örebroregionen som logistikcentrum i Sverige.

– Det här är visserligen en bransch som automatiseras. Men det brukar dyka upp nya arbetstillfällen på nya sätt hela tiden, säger Ingemar Jansson, marknadsansvarig på logistikregion Örebro län.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se