Vårdelever nekas utlovad körkortsutbildning

2:10 min

En konsekvens av att Gotlands gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd inte får de extra pengar nämnden begärt, är att det inte blir någon körkortsutbildning för eleverna på vård- och omvårdnadsprogrammet, varken i år eller nästa år.

Eleverna som nu går tredje året på vård- och omvårdnadsprogrammet blev lovade körkort när de sökte till gymnasiet. Målet var att locka fler till utbildningen, eftersom det behövs mycket ny personal till vård och omsorg.

En av eleverna är Åsa Åberg och nu ser det ut som att hennes klass kommer att gå ut gymnasiet till sommaren utan körkort. Hon säger till Radio Gotland att hon tycker att det är tråkigt och att de är besvikna för att de blivit lovade körkort

Eleverna surnade till i våras och strejkade när körkortet inte dök upp på schemat. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ville ha totalt 7,8 miljoner extra, av det skulle 210 000 gå till vårdelevernas körkort, eller 7000 per elev

Åsa Åberg tycker inte att man kan grubbla så mycket över det. Men hon tycker att det är tråkigt att de inte kan få de pengarna och att körkort behövs om man ska jobba inom vården.

På frågan hur hon tror att klasskompisarna kommer att reagera på beskedet säger Åsa Åberg att de kommer att bli besvikna och irriterade på att de inte får någon information. De är mycket irriterade på att de fått så lite information och att de inte får körkortet.